ASF: Sistemul CEDAM a fost suprasolicitat, dar a ramas functional; se recomanda utilizatorilor prelungirea duratei de raspuns

Data publicarii: 20-09-2016 | Economie

Sistemul CEDAM a fost suprasolicitat, in perioada 19-20 septembrie, din cauza unui numar foarte mare de interogari, a anuntat, marti, Autoritatea de Supraveghere Financiara, institutia recomandand utilizatorilor prelungirea duratei de raspuns la interogarea bazei de date.

"În cursul zilelor de luni și marți, 19 și 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precădere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui număr foarte mare de interogări provenite de la companiile de asigurări, fiind înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări. Pentru comparație, același număr de interogări sunt primite în mod normal într-o perioadă de 1 — 2 săptămâni. Ca urmare, deși a rămas funcțional în tot acest timp, sistemul a răspuns cu greutate la interogări, anumiți utilizatori fiind puși în situația de a nu putea obține informațiile necesare emiterii de polițe RCA", se spune în comunicatul ASF.

Instituția precizează că analizează această situație, inclusiv prin intermediul unor întâlniri cu brokerii și asigurătorii.

"ASF recomandă utilizatorilor, brokeri și asigurători, prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date, optimizarea în general a interogărilor transmise CEDAM, precum și verificarea propriilor sisteme informatice", se mai spune în comunicatul ASF.

Anterior, în cursul zilei de marți, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări /UNSICAR/, Bogdan Andriescu, anunțase că baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României (sistemul CEDAM) a cedat luni, iar brokerii emit numai polițe RCA clasa de baza B0 (atribuită unui asigurat nou, fără istoric — n.r.).

CEDAM este o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României, în care poate fi verificată existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru un vehicul, poate fi vizualizată societatea de asigurare care a emis polița și pot fi identificate prejudiciile asociate polițelor valabile începând cu anul 2008. În CEDAM se pot verifica și daunele plătite în baza unei polițe de asigurare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: