OECD a inrautatit estimarile de crestere a economiei mondiale, din cauza incetinirii comertului

Data publicarii: 21-09-2016 | Economie

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a inrautatit estimarea de crestere a economiei mondiale in acest an, de la 3% la 2,9%, cel mai redus ritm de crestere de la criza financiara din 2008 - 2009, transmit Bloomberg, Kyodo si Reuters.

Mult timp un motor de creștere a economiei mondiale, comerțul ar urma să încetinească în 2016 avansul economiei mondiale, se arată într-un raport publicat miercuri de OECD. De la criza financiară, ritmul de creștere a comerțului s-a deteriorat semnificativ.

"Unii ar putea aprecia că este un lucru bun. Nu, această evoluție provoacă pagube și arată că există o scădere a productivității", a afirmat Catherine Mann, economist șef al OECD.

Anul viitor, creșterea economiei mondiale ar urma să se situeze la 3%, față de avansul de 3,3% previzionat în iunie de OECD.

PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o expansiune de 1,4% în acest an (față de un avans de 1,8% previzionat în iunie), cel mai redus ritm de creștere de la criza financiară din 2008 — 2009 și sub nivelul de 1,5% estimat pentru zona euro. Economia SUA ar putea crește anul viitor cu 2,1% (față de un avans de 2,2% previzionat în iunie), se arată în raportul OECD.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) va afecta economia țării mai puțin decât s-a estimat anterior. PIB-ul Regatului Unit ar urma să înregistreze un avans de 1,8% în acest an (față de un avans de 1,7% previzionat în iunie), dar pentru anul viitor OECD a înjumătățit estimările de creștere, la 1%.

China și India ar urma să înregistreze creșteri de 6,5% și, respectiv, 7,4% în acest an și de 6,2% și, respectiv, 7,5% anul viitor. PIB-ul Braziliei se va contracta cu 3,3% în 2016 și cu 0,3% în 2017.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 34 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: