Consiliul de Administratie al ELCEN solicita insolventa; cererea va fi inaintata catre Tribunalul Bucuresti

Data publicarii: 22-09-2016 | Economie

Consiliul de Administratie al ELCEN a decis joi inaintarea cererii de intrare in insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, informeaza producatorul de energie.

Decizia a fost determinată de situația financiară a Electrocentrale București SA și datoriile înregistrate la furnizorii și distribuitorii de combustibil, servicii și produse, situație generată, potrivit ELCEN, de neîncasarea contravalorii pentru marfa livrată de la RADET București.

Potrivit lui Dan Agrișan, membru în Consiliul de Administrație al Electrocentrale București, cererea de insolvență va fi depusă când vor fi finalizate documentele aferente.

"ELCEN va depune cererea de insolvență când vot fi finalizate documentele aferente. E o chestiune de o zi două lucrătoare", a declarat joi, pentru AGERPRES, Dan Agrișan.

Decizia luată în cadrul ședinței de astăzi (joi — n.r.) derivă din necesitatea reorganizării societății, dar și din cea de a asigura continuitatea producerii și furnizării agentului termic pentru locuitorii din București. "Menționăm că, în acest moment, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanțele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei", precizează ELCEN.

Joi dimineața, Dan Agrișan a declarat că alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN și RADET vor intra în insolvență, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET și primărie.

Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenței, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

"În ședința de CA de mâine (joi — n.r.) vom înainta cerere către Tribunalul București. (...) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei. (...) Ședința de mâine va fi ultima a acestui CA. După declararea insolvenței, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii", a explicat președintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chiriță.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, tot miercuri, că intrarea în insolvență a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăți care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populația să primească apă caldă și căldură.

"Salut decizia Consiliului General al Capitalei și sper ca o posibilă intrare în insolvență a RADET să permită Regiei să se restructureze, să își gestioneze mai bine banii și să plătească facturile la zi. Țin să precizez că susținem orice formă de protecție juridică, atât timp cât societatea se reclădește pe principii solide și nu periclitează bunăstarea cetățenilor. Insolvența înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi", a arătat ministrul.

Sursa: Agerpress