Calota (ANRE): Problemele de termoficare din Bucuresti se pot rezolva in 15-20 de ani; trebuie regandit tot sistemul

Data publicarii: 22-09-2016 | Economie

Problemele cu care se confrunta in prezent sistemul centralizat de termoficare din Capitala pot fi rezolvate doar in 15-20 de ani si doar daca va fi regandit intregul sistem, care, in prezent, este gigantic, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Emil Calota.

"În 15-20 de ani se poate rezolva problema Capitalei, nu într-un singur mandat. Inginerește vorbind, un sistem de dimensiunile celui din București, cu atâtea acumulări istorice de nemodernizări, trebuie regândit, segmentat și trebuie căutate soluții alternative", a susținut Calotă, în cadrul unei conferințe pe tema soluțiilor pentru salvarea sistemelor centralizate de încălzire.

El a arătat că o altă soluție este managementul integrat al costurilor, care nu înseamnă neapărat o fuziune între ELCEN și RADET.

"Fuziunea este o soluție, dar managementul integrat al costurilor se poate realiza și fără fuziune. Totodată, este foarte importantă contorizarea individuală. Consumatorul trebuie să vadă o factură corectă pe care o poate gestiona, nu să plătească ce îi dă furnizorul", a punctat oficialul ANRE.

Calotă a mai spus că ELCEN primește anual subvenții de 100 de milioane de lei din schema de cogenerare de înaltă eficientă, ceea ce reprezintă 40% din suma totală plătită prin aceste bonusuri la nivel național.

"Sistemele gigantice vor atrage costuri pe măsură ce îmbătrânesc și nu pot fi eficientizate fără susținere. Însă, ideea de subvenție de la bugetul de stat nu este o idee de viitor. Anul acesta, valabilitatea Hotărârii de Guvern privind bonusul de cogenerare de înaltă eficiență se încheie, iar schema actuală va fi înlocuită cu o altă schemă de susținere pe viitor a cogenerării de înaltă eficiență, care, alături de trigenerare, reprezintă formele eficiente de a produce energie pe viitor. Dar nu în sisteme de sute de MW, ci în sisteme mici și medii, flexibile", a adăugat Calotă.

Prezent la același eveniment, secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu a arătat că bonusul care va fi acordat pe viitor producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficiență va trebui să fie unul investițional, întrucât cel operațional, acordat în prezent, nu a dat roade până acum.

"Cei care până la finele anului vor intra în sistemul de bonusuri vor rămâne până în 2023, după care vom regândi schema de bonusuri, dar va trebui să existe un ajutor investițional, nu operațional, ca până acum, pentru că nu am văzut nicio îmbunătățire. Este o zonă în care avem nevoie de investiții, de o radiografie și o recunoaștere corectă a costurilor și trebuie să avem tăria să închidem ce este ineficient. Sistemele centralizate sunt sisteme de viitor", a susținut Corina Popescu.

Sursa: Agerpress