Productia nationala de vin in acest an va fi in jur de 4 milioane de hectolitri, cu 11% mai mare decat anul trecut (patronat)

Data publicarii: 25-09-2016 | Economie

Productia nationala de vin in acest an va fi in jurul cantitatii de 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decat anul trecut, cea mai mare crestere a productiei, de 20%, fiind inregistrata in zona Moldovei, potrivit unui comunicat al Patronatului National al Viei si Vinului, remis, duminica, AGERPRES.

Anul trecut s-au obținut 3,6 milioane de hectolitri, în scădere față de anul 2014, când s-au produs 3,7 milioane de hectolitri, și față de 2013, când s-a înregistrat o producție de 5,1 milioane de hectolitri.

Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obținerii vinurilor de calitate în acest an, menționează producătorii.

Totodată, ei arată că se înregistrează diferențe semnificative de medie cantitativă de struguri la hectar atât între regiunile viticole, cât și între producătorii aflați în același areal. Aceste diferențe sunt create de doi factori: condițiile climatice și atenția dată aplicării eficiente a tratamentelor fitosanitare.

"Pe acest ultim considerent semnalăm faptul că producătorii care și-au făcut la timp aceste tratamente au producții foarte bune, nefiind afectați de mană sau de făinare. Principala provocare a acestei campanii este găsirea forței de muncă sezoniere", au subliniat producătorii de vinuri.

Potrivit acestora, cea mai mare creștere a producției a fost înregistrată în zona Vrancea, unde se va produce cu 20% mai mult în acest an față de anul anterior. La fel, podgoriile din Iași, Huși și Cotnari vor avea o producție mai mare cu 15-20%. Totodată, în Banat și Transilvania se va obține cu până la 10% mai mult.

Scăderi se înregistrează în Dobrogea (30%) și Oltenia (20%), în timp ce producția din Dealu Mare este comparativ egală cu cea de anul trecut, însă cu variații mari între producători, unii înregistrând pierderi și de 30% față de 2015.

Producătorii amintesc de seceta care a caracterizat în acest an sudul țării — Oltenia și Dobrogea, precum și faptul că podgoriile din Dealu Mare s-au confruntat cu grindină.

"Perioada prelungită de insolație și nivelul precipitațiilor din acest an ne îndreptățesc să afirmăm că în arealele viticole cu tradiție și la producătorii de vin care au făcut investiții în tehnologie în ultimii ani pentru creșterea nivelului de competitivitate, producția de vin 2016 va fi una foarte bună atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ", menționează patronatul.

La nivel European, în debutul verii, Franța anunța diminuarea producției de struguri, iar Spania anunța creșteri, ceea ce va genera la nivel mondial un preț de vânzare mai mic pentru vinul vărsat, consideră specialiștii.

În România, prețul de tranzacționarea al strugurilor din soiuri nobile pentru producția vinului variază între 1 leu/kg și 1,5 lei/kg, în funcție de zonă, de culoare și de calitatea strugurilor.

"Din punctul de vedere al investițiilor realizate cu sprijin european în domeniul vie-vin, dacă până în 2014 eram lideri la nivelul sectoarelor de activitate din agricultură, cu absorbție 100% a fondurilor alocate pentru proiecte, în ultimii doi ani am coborât la circa 40%, din cauza birocrației excesive instituite de MADR și a lipsei de profesionalism și de interes din partea acestei instituții. Spre exemplificare, în APIA și Ministerul Agriculturii, Direcția Politici, nu există niciun angajat specializat în domeniul vitivinicol", se mai arată în comunicatul citat.

Datele producătorilor de vinuri arată că anul trecut România a exportat vinuri în valoare de 22,3 milioane de euro și a importat în valoare de 42,4 milioane de euro.

Principala piață de export a fost Marea Britanie, unde am vândut o cantitate 2.930 tone, în valoare de 4,9 milioane de euro, urmată de China, cu 1.412 tone, în valoare de 3,6 milioane de euro.

România a importat în special vinuri spaniole, respectiv o cantitate de 28.555 tone, în valoare de 10,2 milioane de lei, precum și din Republica Moldova — 7.947 tone, în valoare de 5,4 milioane de euro.

Sursa: Agerpress