Managerii estimeaza o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si in servicii (INS)

Data publicarii: 28-09-2016 | Economie

Managerii chestionati de Institutul National de Statistica (INS) estimeaza o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si in servicii in perioada septembrie-noiembrie 2016, precum si o scadere moderata a preturilor in comertul cu amanuntul, potrivit unui comunicat al INS, remis miercuri AGERPRES.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii valorii unui indicator statistic, precizează specialiștii INS.

Astfel, în industria prelucrătoare, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, se va înregistra o tendință de creștere semnificativă (sold conjunctural +38%), în timp ce, pentru fabricarea produselor din tutun, tendința va fi de scădere (sold conjunctural—36%).

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariați se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

De asemenea, în activitatea de construcții se va înregistra o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural—6%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural—4%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 0%).

În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de scădere a activității economice (sold conjunctural—26%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra, de asemenea, scăderi (sold conjunctural—17%).

În acest domeniu, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural—14%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează, de asemenea, o scădere moderată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural—15%).

Totodată, în sectorul serviciilor, conform estimărilor din luna septembrie 2016, cifra de afaceri va cunoaște o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%) și se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea o tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

Sursa: Agerpress