Economist BNR: Finantarea start-upurilor fara ajutorul bancilor reprezinta un semnal de alarma

Data publicarii: 29-09-2016 | Economie

Start-upurile se finanteaza fara ajutorul bancilor, ceea ce reprezinta un semnal de alarma, a afirmat, joi, Ana Maria Cazacu, economist principal, Directia de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), in conferinta "Finantari pentru dezvoltare sustenabila" .

"Din analizele noastre, vedem că start-upurile se finanțează fără ajutorul băncilor, ceea ce reprezintă totuși un semnal de alarmă. Problema mai delicată este că în sectorul IMM-urilor, instituțiile financiare autohtone sunt abia pe locul 3 în topul creditelor. Banca Națională desfășoară un sondaj adresat firmelor privind accesul la finanțare, în care întrebăm aproape 10.500 de firme, dintre care 85% sunt IMM-uri, care este relația cu băncile. Majoritatea vede un proces birocratic anevoios cu băncile. Credem că o prioritate este creșterea gradului de conștientizare a publicului-țintă, prin care să facilităm accesul la aceste produse", a subliniat Cazacu.

Economistul din Banca Națională a subliniat, totodată, că personalul din bănci care se ocupă cu acordarea de credite ar avea nevoie de pregătire profesională suplimentară, pentru a putea înțelege mai bine doleanțele IMM-urilor din domeniul creativ.

"IMM-urile au fost creditate în special pe baza garanțiilor imobiliare. Pentru industriile creative, care nu au hale sau alte bunuri imobile pentru garantare, este nevoie de o pregătire profesională suplimentară a personalului bancar care primește dosarul de finanțare pentru creditarea IMM-urilor, pe segmentul creativ', a spus Cazacu.

Reprezentanți ai mediului bancar, politic și de afaceri participă, joi, la o nouă ediție a conferinței dedicată întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), intitulată "Finanțări pentru dezvoltare sustenabilă", organizată de Oxygen Events, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor și în parteneriat cu Banca Transilvania, CEC Bank, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Fondul Român de Contragarantare (FRC).

Inițiativa organizării acestui proiect este susținută de date economice concrete, potrivit cărora Regiunea București — Ilfov se află pe locul 18 din 253 de regiuni europene, în topul ponderii salariaților din industriile creative față de celelalte sectoare economice.

Sursa: Agerpress