UPDATE BVB: Romania a fost inclusa pe lista tarilor ce prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta

Data publicarii: 30-09-2016 | Economie

Romania a fost inclusa oficial pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta, conform deciziei FTSE Russell, publicata joi, informeaza Bursa de Valori Bucuresti.

"Piața de capital din România a fost inclusă pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă într-un orizont de timp scurt sau mediu. Este efectul progresului imens depus pentru reformarea infrastructurii pieței, conform obiectivelor stabilite în proiectul de eliminare a barierelor care împiedicau dezvoltarea pieței de capital, precum și în strategia de afaceri a BVB", menționează reprezentanții bursei.

Potrivit BVB, promovarea în categoria superioară se va realiza urmare a îndeplinirii condițiilor de lichiditate a pieței în ansamblu, precum și de prezența în piață a companiilor mari cu valori de tranzacționare individuale semnificative.

"În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții importante recunoscute internațional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția), evaluează piața de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă, în principal, la valoarea tranzacțiilor și dimensiunea companiilor listate la bursă, precum și accesul rapid al investitorilor la piața de capital și modul în care aceștia pot cumpăra și vinde acțiuni. Ne gândim în mod pozitiv cu privire la viitor, pentru că am definit în mod corect procesul care trebuie demarat și modificările care trebuie implementate și, mai important, pentru că avem capacitatea și expertiza pentru a prioritiza executarea și să nu permitem apariția unor greșeli majore de-a lungul drumului. Acest lucru a fost recunoscut de una din cele mai respectate agenții globale de rating de pe piață. Mai există unele probleme importante care trebuie rezolvate și sper că ritmul acestui proces, în care BVB are deseori nevoie de cooperarea constructivă cu alte instituții, va fi unul rapid", precizează Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de la București.

La rândul său, președintele consiliului guvernatorilor BVB, Lucian Anghel, a arătat că această decizie reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria pieței de capital din România.

"Faptul că România a fost inclusă pe lista țărilor ce prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă este unul din cele mai importante momente în istoria piețelor de capital din România. Acesta este efectul progreselor imense realizate în reformarea infrastructurii pieței, potrivit obiectivelor fixate în programul de eliminare a barierelor care împiedică dezvoltarea normală a pieței și strategia de business a BVB, care trebuie implementată în mod decisiv", a declarat Lucian Anghel.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: