Anghel (BVB) despre includerea pe lista pentru piata emergenta: Am scos un penalty in minutul 95; nu este suficient sa ramanem peWatchlist

Data publicarii: 30-09-2016 | Economie

Includerea Romaniei pe lista tarilor care prezinta un potential substantial de a trece la statutul de piata emergenta se aseamana cu obtinerea unui penalty in minutul 95, a declarat, vineri, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.

* UPDATE BVB: România a fost inclusă pe lista țărilor ce prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă

"Această realizare o asimilez cu scoaterea unui penalty în minutul 95. Cam aceasta am făcut, am scos un penalty în minutul 95. Putem să marcăm sau putem să ratăm. Nu este suficient să rămânem pe Watchlist fiindcă valoarea adăugată pentru piața de capital, pentru România vine din finalizarea acestei upgradări", a subliniat Lucian Anghel.

Acesta a explicat că pentru a trece în această categorie de piețe de capital ar fi nevoie de listarea Hidroelectrica și tranzacționarea a 4% din acțiunile Petrom.

"Fără listarea Hidroelectrica în proporție de minimum 22-23% free-float, cumulat cu tranzacția Petrom care să realizeze cu acțiuni de 4%, acțiuni nu GDR-uri, pentru că încercăm să dezvoltăm piața de capital locală, aceste două tranzacții dacă s-ar îndeplini și care nu depind de ceea ce poată să facă Bursa de Valori, depind foarte mult de decizia politică, stă în mâna noastră și cred că ar fi, în opinia mea, peste 51% probabilitate ca să fim upgradați dacă avem aceste două evenimente", a afirmat Lucian Anghel.

De asemenea, Anghel a precizat că efortul pentru intrarea pe lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă a fost imens, întins pe durata a patru ani până în prezent și că ar putea dura câțiva ani până la obținerea promovării în acea categorie.

"Cred că este un element foarte important astăzi, putem să fim mândri de ce am realizat, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Făceam un calcul, discutăm de peste 1000 de întâlniri unu la unu în ultimii patru ani. Este un efort absolut fantastic pe care toți actorii care au fost direct sau indirect implicați în piața de capital l-au susținut. Toți au tras în aceeași direcție", a declarat Lucian Anghel.

Acesta a mai spus că în urma trecerii la statutul de piață emergentă s-ar obține fonduri mai mari de 25 de ori decât cele disponibile în momentul de față pentru piața de capital ca piață de frontieră, ceea ce ar însemna creșterea cu câteva miliarde de euro a avuției statului pentru că are companii listate pe Bursă. Efectul ar putea fi pozitiv și pentru fondurile de pensii private care au investiții pe Bursă.

Pe de altă parte, Lucian Anghel a mai precizat faptul că, în ultimii 15 de ani, nicio țară nu a fost retrogradată, cu excepția Greciei care a intrat în încetare de plăți.

România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista țărilor care prezintă un potențial substanțial de a trece la statutul de piață emergentă, conform deciziei FTSE Russell publicată joi.

"În prezent, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituții importante recunoscute internațional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) și STOXX (Elveția), evaluează piața de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite și procesul de analiză sunt relativ similare și se referă, în principal, la valoarea tranzacțiilor și dimensiunea companiilor listate la bursă, precum și accesul rapid al investitorilor la piața de capital și modul în care aceștia pot cumpăra și vinde acțiuni", precizează anunțul publicat pe pagina de Internet a Bursei de Valori București, semnat de Ludwik Sobolewski, director general al instituției.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: