Costin Borc: Industria siderurgica europeana se afla la un punct de cotitura din cauza presiunilor exercitate de politicile UE

Data publicarii: 30-09-2016 | Economie

Industria siderurgica europeana se afla la un punct de cotitura din cauza presiunilor exercitate de politicile Uniunii Europene, a precizat viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, la Bruxelles, cu prilejul semnarii Initiativei Comune pentru Standardizare.

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, remis vineri AGERPRES, Costin Borc a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Competitivitate, secțiunea piață internă și industrie. În marja reuniunii Consiliului COMPET a avut loc și ceremonia de semnare a Inițiativei Comune pentru Standardizare, eveniment care marchează progresele în implementarea obiectivelor Strategiei Privind Piața Unică, document semnat și de Costin Borc pentru România.

Prin acest document, Comisia Europeană transmite că standardele sunt importante pentru întreaga economie, ele contribuind în mod substanțial la creșterea competitivității, iar UE a fost și rămâne un centru de dezvoltare al standardelor.   Industria siderurgică a fost abordată recent atât în discuții în cadrul reuniunilor G20, G7 și OECD, cât și în discursul președintelui Junker privind Starea Uniunii, fapt ce reflectă problemele majore cu care se confruntă acest sector industrial (supracapacitate de producție la nivel global, scăderea cererii /înlocuire cu aluminiu, presiunea dumpingului, prețul energiei, revizuirea ETS).

Cu acest prilej, Costin Borc a declarat că industria siderurgică europeană se află la un punct de cotitură datorită presiunilor exercitate de politicile UE și a subliniat necesitatea concentrării eforturilor pentru menținerea acestui sector în UE, la parametri optimi, fiind de dorit o abordare mai aplicată în cadrul Grupului la Nivel Înalt pentru industrii energo-intensive care să stabilească o viziune pe termen mediu și lung pentru industria siderurgică.

Costin Borc a susținut necesitatea avansării în negocieri privind modernizarea instrumentelor de apărare comercială (mTDI), în vederea 'echipării' industriei UE cu instrumente de apărare eficiente pentru combaterea practicilor comerciale neloiale și eficientizarea măsurilor anti-dumping și anti-subvenții. El a apreciat că 'un sector siderurgic european și românesc eficient, puternic și sustenabil poate fi dezvoltat prin investiții continue în cercetare, inovare și calificare a lucrătorilor, fiind necesară accesarea fondurilor disponibile al nivel european'.

Președinția slovacă a Consiliului UE a introdus pe agenda miniștrilor COMPET dezbateri  despre integrarea competitivității și accesul IMM-urilor la finanțare, economia colaborativă, industria siderurgică și, în cadrul dejunului ministerial, competitivitatea sectorului construcții.   Accesul la finanțare al IMM-urilor, al companiilor nou create și al celor în creștere influențează direct competitivitatea, motiv pentru care miniștrii COMPET au discutat acest subiect. S-a conturat ideea unei reuniuni comune a formatelor COMPET și ECOFIN pentru a discuta pe fond problema accesului la finanțare.   Vicepremierul Borc a susținut necesitatea flexibilizării instrumentelor financiare în ceea ce privește gradul de risc și folosirea instrumentelor financiare naționale, care să asigure complementaritatea instrumentelor europene pentru sprijinirea noilor modele de afaceri și a IMM-urilor inovative. Totodată, oficialul român a spus că România alocă aproximativ 50 milioane euro pentru start-up-uri prin intermediul fondurilor structurale și al fondurilor sectoriale speciale (agricultură, turism).

În același context, s-a subliniat importanța disponibilității finanțării europene pentru aceste companii, în special pentru cele în creștere, pentru dezvoltarea afacerii și pentru menținerea acestora în România. Costin Borc a anunțat perspectiva unei noi inițiative la nivel național, dedicată start-up-urilor inovative, care să asocieze fonduri structurale, Fondul European pentru Investiții Strategice și capitalul privat în cadrul unui program de colaborare cu industria, universități și centre de cercetare-dezvoltare pentru a contribui la procesul de transformare digitală a industriei.

Referitor la economia colaborativă, demnitarul român a susținut necesitatea unui echilibru între legiferare și mecanismele de autoreglare ale pieței, care va fi benefic pentru dezvoltarea economică și va aduce încasări suplimentare pentru autoritățile fiscale. Totodată, el a precizat că, la nivel național, se derulează un proces amplu de evaluare a legislației în scopul reducerii sarcinilor legislative și de reglementare.

Costin Borc a apreciat necesitatea revizuirii strategiei Construcții 2020 pentru a răspunde provocărilor digitale. Companiile care activează în sectorul construcții se confruntă cu aceleali probleme de natură generală pe care le au IMM-urile, respectiv accesul la credite, combaterea plăților întârziate, accesul la licitații publice.

În ceea ce privește serviciile, Costin Borc a susținut simplificarea procedurilor administrative pentru furnizorii transfrontalieri de servicii, prin 'cardul european de servicii', care ar putea fi benefic și pentru sectorul construcțiilor.

Oficialul român a reiterat, totodată, necesitatea menținerii obiectivului politic ca ponderea industriei să ajungă la 20% în 2020 în PIB-ul UE și a subliniat că integrarea inovării și contribuția la procesul de transformare digitală se susțin printr-o bază industrială, solidă în UE, de produse cu valoare adăugată ridicată.

Viceprim-ministrul Borc a semnat, împreună cu reprezentanții altor 15 state membre UE, o scrisoare adresată vicepreședintelui Comisiei Europene Jyrkri Katainen și comisarului Elżbieta Bieńkowska în acest sens, care a fost transmisă în preziua reuniunii Consiliului COMPET.

Sursa: Agerpress