Andrei (INS): Romania ocupa locul I in UE la suprafata cultivata cu porumb si floarea soarelui, cu 25% din total

Data publicarii: 03-10-2016 | Economie

Aproape o treime din populatia ocupata a Romaniei lucreaza in agricultura si asigura 5-6% din produsul intern brut, in timp ce tarile dezvoltate au 3-4% din populatie ocupata care lucreaza in agricultura si genereaza 6-7% din PIB, a declarat, joi, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, la conferinta Pria Agriculture.

"În agricultură, indiferent că vorbim de ferme, de gospodării, lucrează între 27-28% din populația ocupată a România. Această cifră foarte mare nu asigură decât 5-6% din PIB. Cifrele sunt puțin diferite în raport cu alte țări europene chiar și cu țări care sunt în jurul nostru. Țările dezvoltate au în jur de 6-7% din PIB în agricultură, iar populația ocupată e de 3-4%. Diferența dintre populația ocupată și ponderea agriculturii în PIB nu este mai mare de 3-4 procente. Există un potențial foarte mare de dezvoltare a producției agricole în perioada următoare", a afirmat Andrei.

Potrivit acestuia, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu porumb și floarea soarelui.

"Un alt lucru este numărul mare de exploatații agricole, indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării individuale. La nivelul României sunt 3,6 milioane de exploatații agricole și reprezintă 30% din exploatațiile agricole la nivelul UE. Pare o cifră foarte mare, dar și Franța a trecut prin aceeași experiență. În anii 1950 aveau același număr de exploatații agricole, în jur de 4 milioane, iar prin măsurile luate în decursul anilor s-a ajuns la 600.000. România deține o pondere foarte mare la producția de porumb, adică suprafețe agricole destinate porumbului și floarea soarelui. Aici ocupăm locul întâi și deținem 25% din suprafața agricolă la nivel european destinată acestor culturi. Aceasta arată un potențial cel puțin pentru această zonă", a mai afirmat oficialul INS.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: