Philip Hammond promite o abordare "pragmatica" a finantelor publice, dupa Brexit

Data publicarii: 03-10-2016 | Economie

Ministrul britanic de Finante Philip Hammond a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca va avea o abordare "pragmatica" a finantelor publice, pe care le va gestiona intr-un mod diferit fata de predecesorul sau, George Osborne.

Într-un discurs pregătit pentru conferința anuală a Partidului Conservator, Philip Hammond promite "un nou plan pentru noile circumstanțe cu care se confruntă Marea Britanie după votul privind ieșirea țării din UE (Brexit)". Oficialul britanic a dat asigurări că abordarea sa "pragmatică" a finanțelor publice va permite posibilități mai extinse pentru investiții, care să stimuleze avansul economiei, inclusiv alocarea a miliarde de lire sterline pentru a accelera construirea de locuințe.

Măsurile adoptate de George Osborne pentru reducerea deficitului "au fost corecte pentru acea perioadă", a afirmat actualul ministru britanic de Finanțe Philip Hammond, adăugând: "dar când timpurile se schimbă, trebuie să ne schimbăm odată cu ele".

Guvernul britanic a confirmat, după votul din 23 iunie, că a renunțat la obiectivul de a reveni pe excedent bugetar până în 2020. Executivul "încă este decis să restabilească disciplina fiscală, dar într-un mod pragmatic, care să reflecte noile circumstanțe cu care ne confruntăm", a afirmat Hammond, promițând că va prezenta detalii suplimentare în noiembrie.

Oficialul britanic a anunțat că Guvernul se va împrumuta cu două miliarde de lire sterline (2,58 miliarde de dolari) pentru construcția a 40.000 de noi locuințe până în 2020. De asemenea, se va constitui un fond de construcție a locuințelor, care va avea la dispoziție trei miliarde de lire sterline pentru a furniza împrumuturi. Guvernul estimează că banii vor sprijini construcția a mai mult de 25.000 de locuințe până în 2020 și, pe termen lung, a peste 200.000.

Datele referitoare la primul semestru din 2016 arată că economia a avut o evoluție bună, dar încrederea consumatorilor și a oamenilor de afaceri ar putea avea de suferit în timpul negocierilor pentru Brexit, a afirmat Hammond. Acesta a adăugat: "Trebuie să ne așteptăm la unele turbulențe în timpul procesului de negociere. Va fi o perioadă de câțiva ani sau poate chiar mai mult când oamenii de afaceri vor fi afectați de incertitudinile privind rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie și UE și, în acea perioadă, trebuie să sprijinim economia".

Ministrul britanic de Finanțe a promis că va anunța un cadru fiscal credibil, clar, pentru a reasigura investitorii că va continua reducerea deficitului, dar va ține sub control cheltuielile publice și se va concentra pe investițiile necesare stimulării creșterii economiei pe termen lung.

Printre investițiile în infrastructură prevăzute de Guvern se află proiectul unei căi ferate de mare viteză, care să unească nordul și centrul Marii Britanii cu Londra.

Sursa: Agerpress