Banca Mondiala acuzata ca finanteaza in secret constructia de termocentrale pe baza de carbune in Asia

Data publicarii: 03-10-2016 | Economie

Banca Mondiala finanteaza in secret constructia de termocentrale pe baza de carbune in Asia, in pofida angajamentelor de reducere a finantarii pentru sectorul carbunelui, se arata intr-un raport publicat luni de o organizatie non-guvernamentala, transmite AFP.

Conform Inclusive Development International, termocentrale pe bază de cărbune, care contribuie la modificarea climei și la decese premature, apar în mai multe țări din Asia, toate cu finanțarea oferită de o serie de intermediari care sunt sprijiniți de Banca Mondială. Aceasta deși, în anul 2013, Banca Mondială a promis că va pune capăt tuturor formelor de sprijin pentru construcția de termocentrale pe bază de cărbune, urmând a le sprijini doar în "cazuri rare", unde nu există alte alternative viabile. Cu toate acestea, Inclusive Development International susține că, după această promisiune, un număr de 41 de proiecte în domeniul cărbunelui au primit finanțare de la bănci și fonduri de investiții sprijinite de International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale.

Purtătorul de cuvânt al IFC, Frederick Jones a precizat că instituția ia în serios acest raport.

"Ridică semne de întrebare cu privire la necesitatea de a crea piețe mai solide pentru energia curată și stimulente pentru ca țările și sectorul privat să nu mai investească în cărbune ci mai degrabă în energia regenerabilă", a declarat Frederick Jones.

Acesta a adăugat că, începând din 2015 și până în prezent, IFC a investit peste 15 miliarde de dolari în energia regenerabilă, eficiența energetică și alte domenii și, de asemenea, a mobilizat alte 10 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Jones a recunoscut că politica IFC nu împiedică clienții săi din domeniul fondurilor de equity să finanțeze termocentrale pe bază de cărbune, ceea ce înseamnă că, în mod indirect, IFC ar putea avea o expunere pe industria cărbunelui.

Publicarea acestui raport coincide cu debutul în această săptămână a reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, ocazie cu care miniștrii de Finanțe din întreaga lume vor dezbate eforturile de reducere a sărăciei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: