Italia se alatura statelor care vand obligatiuni cu scadenta la 50 de ani

Data publicarii: 04-10-2016 | Economie

Italia a mandatat bancile sa gestioneze vanzarea unor obligatiuni guvernamentale cu scadenta la 50 de ani, alaturandu-se statelor europene care profita de pe urma dobanzilor scazute, iar nivelul datoriei tarii este extrem de ridicat, transmit Reuters si Bloomberg.

Zvonurile privind această emisiune, cu scadența în martie 2067, au apărut de câteva luni.

Banca IMI, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan și UniCredit vor gestiona vânzarea de bonduri, un test pentru o țară din zona euro care vrea să beneficieze de costurile relativ scăzute de împrumut.

Obligațiunile beneficiază de un rating ''Baa2/BBB minus /BBB plus'' din partea agențiilor de evaluare financiară.

În 2016, Franța, Belgia și Spania au emis obligațiuni guvernamentale cu scadența la 50 de ani.

A treia economie a zonei euro a înregistrat o creștere zero în trimestrul doi din acest an, comparativ cu un avans de 0,3% în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (Istat).

Un avans mai lent al PIB-ului va face dificilă reducerea datoriei publice a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro, după Grecia. Datoria publică a urcat anul trecut la 132,6% din PIB, respectiv 2.169 miliarde de euro.

Analiștii apreciază că economia arată semne de redresare datorită creșterii încrederii în urma anunțării programului BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaționiste. De asemenea, scăderea prețului la țiței și deprecierea euro sprijină avansul PIB-ului Italiei.

Sursa: Agerpress