Ministerul Mediului suspenda procedurile de emitere a Ordinului privind derogarile la vanatoarea de urs, lup si pisica salbatica

Data publicarii: 05-10-2016 | Economie

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) suspenda procedura de emitere a Ordinului privind derogarile acordate la vanatoarea de urs, lup si pisica salbatica in conditiile in care Academia Romana a avizat negativ documentul, iar, pe termen scurt, urmeaza sa fie infiintat un Serviciu de Urgenta pentru Animale Salbatice (SUAS), a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul de resort Cristiana Pasca Palmer

"Ordinul de ministru, ca să poată să fie aprobat, trebuia în final să aibă avizul Academiei Române. Am trimis la Academia Română atât proiectul de Ordin de ministru, cât și studiul și rezoluția grupului de lucru încă din 21 septembrie, în aceeași zi în care l-am pus în consultare publică, și am așteptat răspunsul, care a venit astăzi (marți, n.r). Pot să vă spun că este pentru prima dată când Academia Română a decis să dea un aviz negativ pe acest studiu și pe acest Ordin de ministru. Acest lucru nu s-a întâmplat deloc în ultimii 9 ani. (...) Am decis, în primul rând, că voi suspenda procedura pentru declararea acestui Ordin de ministru. Academia s-a pronunțat astăzi negativ, dar deja luasem această decizie. În al doilea rând, pentru că avem obligativitatea de a ne asigura că siguranța populației este în bune condiții, am gândit o intervenție în câțiva pași. Pe termen foarte scurt vreau să creăm un Serviciu de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), pe care îl gândim în colaborare cu Ministerul de Interne ", a precizat ministrul.

Cristiana Pașca Palmer a precizat că procesul de consultare pe proiectul de Ordin s-a încheiat vineri, 30 septembrie și că, în urma consultărilor, a descoperit că elaborarea acestuia era un proces care se făcea într-un fel mecanic, automat și tacit de la an la an.

"Conform unei proceduri (Ordinul, n.r) se dă în baza unui studiu de fundamentare. Studiul venea la minister, era aprobat și dat mai departe. Tocmai pentru că este atât de sensibil, am decis să îl punem în consultare publică în premieră. Vorbim de patru specii de carnivore mari, lup, urs, râs și pisică sălbatică, un capital natural foarte valoros pentru România, țara care are cea mai mare populație de carnivore mari din Europa și trebuie să avem mare grijă de ele. Sunt reglementate prin Directiva Habitate a UE care spune foarte clar că aceste specii sunt integral protejate. Asta înseamnă că vânătoarea acestor specii este absolut interzisă. Singura intervenție permisă prin Directivă este aceea în care se dovedește că au făcut pagube, în care există un conflict dovedit între om și natură și doar după ce au fost gândite și aplicate politici alternative de menținere și conservare a echilibrului acestor specii (...)', a afirmat Pașca Palmer.

În viziunea ministrului Mediului, 'studiul de fundamentare conține mai multe suspiciuni', legate de evaluarea speciilor carnivore mari, precum și de utilitatea intervenției preventive asupra acestora.

'(...) au existat controverse cu privire la metoda prin care se calculează, se numără și de evaluează populațiile acestor specii, suspiciuni referitoare la utilitatea intervenției preventive și asupra corectitudinii intervenției. Întrebarea care se punea este dacă aceste specii sunt realmente extrase din habitat și se intervine pe ele, pentru că a existat un conflict om natură sau este o formă mascată de vânătoare. Aceste aspecte au fost confirmate de rezoluția unui grup de lucru instituit în premieră la minister, un grup format din experți cărora le-am cerut opinia pe acest studiu", a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a subliniat că ministerul are o responsabilitate dublă, pe de o parte de a asigura conservarea și protecția speciilor și, pe de altă parte, de a se asigura că populație este în siguranță si că sunt reduse la minimum conflictele om natură.

Totodată, Palmer a menționat că marți a avut o discuție cu ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, despre serviciul SUAS, iar în zilele următoare echipele tehnice vor lucra pentru detalierea acestuia.

"Am vorbit deja cu domnul ministru Dragoș Tudorache și, în următoarele zile, echipele tehnice vor lucra la detalierea acestui nou serviciu. Practic, SUAS va fi conceput ca un serviciu de intervenție rapidă pentru toate cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt amenințate de urs, lup sau alte carnivore mari. Echipele de intervenție vor fi formate din angajați ai Ministerului de Interne, cu susținerea personalului din aparatul de mediu. SUAS va fi singura entitate care va beneficia de derogări de la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și, astfel, sper că vom elimina suspiciunea că sub paravanul derogărilor se practică vânătoarea cu scop de agrement sau cu valoare economică. Serviciul va putea fi apelat de oricine se află sub amenințarea uneia dintre specii sau ale cărui bunuri riscă să fie distruse de aceasta. Vom folosi dispeceratul 112 pentru a activa echipele de intervenție, iar acestea vor interveni cu tranchilizante, arma urmând să fie ultima opțiune atunci când echipele de intervenție sau populația amenințată este în pericol extrem. De altfel, conform procedurii, personalul Ministerului de Interne va face o fișă de evaluare a riscului și, în funcție de aceasta, se va decide și nivelul de intervenție", a spus Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, de asemenea, că la ministerul de resort va fi constituit un Comitet de urgență care să funcționeze 24 de ore din 24 și care să poată să dea aceste derogări atunci când este cazul să fie eliminat animalul, în funcție de informația care vine de la MAI și de la serviciul de urgență 112. Acest comitet de derogare urmează să funcționeze în cadrul Direcției de biodiversitate de la Ministerul Mediului.

Conform ministrului Mediului, pe termen mediu și lung, grupul de lucru va fi mărit pentru a include și alți actori pentru care acest subiect este important, respectiv Academia Română, reprezentanții vânătorilor, ai societății civile, ai institutelor de cercetare, și va avea un mandat clar: pe de o parte să propună o metodologie adecvată a studiului de populație de carnivore mari și, pe de altă parte, să propună metode de management în conformitate cu Directiva Habitate pentru carnivore mari care produc pagube și conflict om-natură.

"Fundamentarea unui eventual Ordin de ministru în viitor care să dea aceste derogări se va face doar în baza informațiilor primite de acest grup de lucru și asumate de către dânșii ca și experți", a spus Pașca Palmer, subliniind că, în următoarele zile, va demara procedura legală de constituire a acestui grup de lucru lărgit și va fi stabilit un calendar foarte concret de consultări. Ideea va fi prezentată și la nivelul Guvernului, a precizat ministrul Mediului.

La finele lunii septembrie, organizația WWF-România atrăgea atenția asupra faptului că Ministerul Mediului propune, prin intermediul unui Ordin de ministru supus dezbaterii publice, împușcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate, din care: 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice.

Din datele oficiale reiese faptul ca aproximativ 5.000 de animale sălbatice din specii protejate (2.374 de urși, 1.586 de lupi și 898 de pisici sălbatice) au fost 'recoltate' în România, între 2007 și 2015, în urma derogărilor stabilite prin ordinul miniștrilor Mediului și în baza articolului 16 din Directiva Habitate a Uniunii Europene (UE). În ceea ce privește râsul, cota aferentă acestei specii a fost eliminată începând cu anul 2013, astfel că numărul exemplarelor împușcate, în perioada 2007 — 2012, ajunge la 120.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: