Brexit: Lira s-a depreciat semnificativ in raport cu euro, ajungand la cel mai scazut nivel din 2011

Data publicarii: 05-10-2016 | Economie

Lira sterlina s-a depreciat semnificativ in ultimele trei zile, dupa anuntul premierului britanic legat de activarea articolului 50 privind iesirea tarii din Uniunea Europeana, inainte de finele lunii martie 2017, iar miercuri inregistra cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani in raport cu dolarul si cel mai redus nivel din 2011 in raport cu euro, reflectand temerile investitorilor privind efectele negative economice si financiare ale votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit), transmit Bloomberg si Reuters.

Miercuri, lira sterlină a scăzut sub 1,27 dolari, pentru prima dată din iunie 1985, ajungând la 1,2687 dolari. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu aproape 0,4% față de euro, până la 88,31 penny pentru un euro.

Potrivit analiștilor, termenii negocierilor privind ieșirea din UE vor fi determinanți pentru a se ști dacă moneda britanică va suferi noi scăderi sau se va recupera.

Premierul Theresa May a anunțat duminică, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabilește o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei țări din blocul comunitar.

Marți, Theresa May a declarat că este importantă stabilirea unui calendar privind etapele ieșirii țării din UE, pentru a restabili încrederea oamenilor de afaceri.

Cetățenii și oamenii de afaceri din Marea Britanie vor un anumit grad de claritate privind etapele ieșirii țării din UE.

"Vreau să ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel încât să avem un proces mult mai lin când vom intra în aceste negocieri", a precizat oficialul britanic.

Sursa: Agerpress