ANAT: Sustinem ANT in actiunile de eliminare a companiilor ce reprezinta un pericol pentru cei care le cumpara pachetele turistice

Data publicarii: 05-10-2016 | Economie

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine Autoritatea Nationala pentru Turism in actiunile de eliminare din piata a companiilor care nu respecta legea si care reprezinta un pericol pentru toti cei care le cumpara pachetele turistice, potrivit unui comunicat al ANAT, remis miercuri AGERPRES.

"Susținem Asociația Națională a Agențiilor de Turism în acțiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toți cei care le cumpără pachetele turistice. După măsura luată de ANT știm dimensiunea pieței: 1.854 de agenții de turism funcționează legal. Acțiunea ANT este prima etapă din suita de măsuri pe care instituția le va lua pentru ca banii turiștilor să fie în totalitate asigurați. Urmează o serie de acte normative în acest sens, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie. Totul în favoarea turistului și pentru turist", spune președintele ANAT, Alin Burcea.

Conform sursei citate, Asociația Națională a Agențiilor de Turism apreciază că decizia ANT de retragere a licențelor deținute de agenții de turism care nu aveau poliță de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvență sau faliment întărește disciplina privind comercializarea pachetelor turistice și protejează persoanele fizice și juridice care contractează pachete turistice.

În lista anunțată de ANT pe 4 octombrie 2016, nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă. Pentru o mare parte dintre cele care figurează în listă licența a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că și-au oprit activitatea ori și-au schimbat sediul în ultimii șase ani.

În evidențele ANT există în prezent peste 1.800 de agenții de turism active, care respectă principalele condiții de funcționare — dețin o poliță de asigurare valabilă, licență emisă de ANT și brevet de turism pentru manager.

ANAT îndeamnă turiștii să efectueze constant o verificare a agenției de turism de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului.

Autoritatea Națională pentru Turism a decis retragerea, în vederea radierii din oficiu, a licențelor de turism emise unui număr de 1.384 operatori economici care nu au prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției de turism.

Conform unei Note publicate de ANT pe site-ul propriu, conform prevederilor HG nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licențelor și brevetelor de turism, cu modificările și completările ulterioare, "este interzisă desfășurarea de activități turistice specifice agențiilor de turism de către operatorii economici cu licența de turism expirată sau fără deținerea poliței valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției de turism".

"Măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism emise operatorilor economici în cauză asigură întărirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice și, totodată, protecție persoanelor fizice și juridice contractante. În concluzie, lista agențiilor de turism pentru care s-a procedat la retragerea în vederea radierii din oficiu a licențelor de turism acordate se publică pe site-ul www.turism.gov.ro odată cu prezenta notă de informare. De la data publicării, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfășura activități specifice agențiilor de turism", precizează reprezentanții ANT.

Conform unei analize Keysfin, majoritatea firmelor active în sectorul turismului din România (68,6%) înregistrează dificultăți financiare în ceea ce privește îndatorarea, iar datoriile totale ale unor companii s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014, la 2,41 milioane lei în 2015.

Tour-operatorul Mareea și-a anunțat la începutul lunii septembrie incapacitatea de plată și a precizat că va cere deschiderea procedurii de insolvență, după ce, cu o lună înainte un alt mare tour-operator, Genius Travel, a intrat în insolvență.

Sursa: Agerpress