FMI: 30% dintre bancile europene sunt slabe si incapabile sa genereze profituri sustenabile

Data publicarii: 05-10-2016 | Economie

Bancile europene trebuie sa adopte masuri urgente pentru a rezolva problema creditelor neperformante si a modelelor ineficiente de business care genereaza profituri prea mici, a apreciat Fondul Monetar International (FMI), informeaza Reuters.

În ultima sa evaluare a stabilității financiare globale, FMI avertizează că profitabilitatea redusă într-un context de dobânzi reduse și creșterea economică scăzută ar putea afecta rezervele de capital ale băncilor europene, ceea ce le subminează capacitatea de a sprijini relansarea economică.

Potrivit raportului, multe bănci europene se chinuie să facă față unor nivele ridicate de active cu probleme și profitabilitate redusă. Chiar dacă o relansare ciclică ar avea loc în regiune, profitabilitatea ar fi prea mică pentru multe bănci pentru a putea soluționa problemele cu activele.

După ce a examinat 280 de bănci care reprezintă aproximativ 70% din sistemele bancare din SUA și Europa, FMI a ajuns la concluzia că majoritatea băncilor americane ar reveni la o profitabilitate sănătoasă în contextul unei economii puternice. În schimb, aproximativ o treime din băncile europene, reprezentând active în valoare de aproximativ 8.500 de miliarde de dolari, rămân slabe și incapabile să genereze profituri sustenabile.

"Băncile europene trebuie să devină mai eficiente. Pur și simplu sunt prea multe sucursale cu prea puține depozite și prea multe bănci cu costuri de finanțare peste cele ale rivalilor. Soluționarea acestor provocări la adresa modelului de business este vitală pentru a asigura o profitabilitate sustenabilă", a apreciat Peter Dattels, director adjunct la Departamentul de Piețe de Capital al FMI.

Raportul FMI recomandă organismelor de reglementare și factorilor de decizie din Europa să permită băncilor să rezolve mai rapid moștenirea creditelor neperformante, în timp ce băncile slabe trebuie să se consolideze în instituții mai puternice iar costurile trebuie reduse. Adoptarea acestor măsuri ar putea majora profitabilitatea băncilor europene cu 40 de miliarde de dolari anual. În plus, combinate cu o relansare ciclică, aceste măsuri ar putea majora ponderea băncilor europene considerate "sănătoase", până la 72% de la 17% anul trecut.

În pofida slăbiciunilor din Europa, FMI consideră că, pe ansamblu, riscurile la adresa stabilității financiare globale s-au redus de la ultimul raport din luna aprilie.

Revenirea prețurilor la materiile prime a ajutat unele piețe emergente iar îngrijorările referitoare la încetinirea economiei chineze au fost reduse de măsurile adoptate de guvernul de la Beijing pentru a susține creșterea economică. De asemenea, șocul inițial al votului Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a fost absorbit de piețe și nu s-a extins la nivel global.

Sursa: Agerpress