Companiile romanesti si irakiene ar putea sa-si promoveze interesele comerciale prin intermediul unui ONG asociativ

Data publicarii: 06-10-2016 | Economie

Firmele romanesti si irakiene s-ar putea asocia intr-o organizatie non-guvernamentala de tipul unei camere de comert bilaterale, cu scopul de a promova relatiile comerciale si al cooperarii economice dintre cele doua tari, potrivit unui demers anuntat de ambasadorul Republicii Irak, Hussain Sinjari, in cadrul unei intalniri avuta cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Sorin Dimitriu.

'Ambasadorul Republicii Irak, care a fost însoțit de dl. Basim Bakhaya, om de afaceri de origine irakiană stabilit în România, a informat despre demersurile efectuate în vederea asocierii mai multor firme românești și irakiene interesate în promovarea relațiilor comerciale și cooperării economice între cele două țări, într-un ONG de tipul camerei de comerț bilaterale, structură care ar putea constitui un partener firesc al sistemului cameral din România', se spune într-un comunicat de presă al Camerei bucureștene, transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit CCIB, în cadrul întâlnirii dintre cei doi oficiali s-a amintit despre existența a trei acorduri de cooperare încheiate de instituția din România, în 2012, cu instituțiile similare irakiene din Bagdad, Diwanijya și Najaf.

De asemenea, președintele CCIB, Sorin Dimitriu, a susținut ideea organizării unei "Zile a oportunităților de afaceri', dedicată Irakului, sau a "Zilelor produselor irakiene la București', evenimente ce 'pot reprezenta pași concreți și eficienți în direcția dezvoltării relațiilor economice și comerciale româno-irakiene'

La rândul său, ambasadorul Hussain Sinjari a apreciat propunerile conducerii Camerei bucureștene și a menționat interesul pentru promovarea schimburilor comerciale și cooperarea economică, cât și în alte domenii, cum ar fi învățământ, știință, cercetare.

'Mii de tineri irakieni au studiat în România, obținând diplome de absolvenți ai învățământului superior, sau chiar au susținut teze de doctorat în diverse domenii. Unii dintre aceștia dețin poziții importante în administrația centrală și locală sau în companiile și firmele care funcționează în această țară, alții desfășoară activități de antreprenoriat în România sau alte state ale lumii, păstrând legătura, atât cu Irakul, cât și cu țara în care s-au instruit', a apreciat diplomatul irakian.

Conform datelor oficiale, schimburile comerciale bilaterale româno — irakiene au depășit, în ultimii 5 ani, valoarea de 100 de milioane de dolari, cu excepția anilor 2011 și 2014, cu vârfuri ale exportului în 2013, de 87,4 milioane de dolari, și ale importului în 2015, de 86,9 milioane de dolari.

În primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu situația înregistrată în perioada similară din 2015, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale s-a majorat de 2,6 ori, exportul de 1,8 ori, iar importul de 3,1 ori.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: