BVB introduce noi reguli pentru indicii BET si BET-TR; Conpet, in watchlist

Data publicarii: 06-10-2016 | Economie

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) introduce noi reguli pentru indicii BET si BET-TR, precum si un Watchlist (lista de companii eligibile) in care se vor regasi companiile monitorizate pentru includerea in indicii BET si BET-TR, Conpet fiind prima dintre ele.

"Această listă de companii eligibile nu va fi schimbată până în martie anul viitor. În cazul în care Conpet va fi avansată, atunci vor fi 11 companii în BET. Acesta poate să conțină până la 15 companii. Desigur, dacă avem companii care încetează să îndeplinească cerințele, atunci ele părăsesc indicele, dar numărul companiilor din indice nu poate fi mai mic de 10", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

Acesta a spus că sunt posibile mai multe scenarii referitoare la viitoarea listă de companii eligibile, respectiv să conțină alte companii sau să fie goală.

Consiliul Bursei a aprobat, în ședința de miercuri, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR, astfel încât cei doi să reflecte evoluția celor mai tranzacționate companii listate la BVB și a companiilor care respectă cele mai înalte standarde în materie de relații cu investitorii și guvernanță corporativă.

Astfel, indicii BET și BET-TR vor avea o componență variabilă, față de una fixă de 10 companii în prezent. Numărul minim de companii va fi 10, iar maximul de 15 companii. În plus, se introduce un Watchlist în care se vor regăsi companiile monitorizate pentru includerea în indicii BET și BET-TR. Componența listei va fi decisă în cadrul ședințelor periodice din martie și septembrie. Companiile vor rămâne în listă minim 6 luni, până la includerea în indici. Primul Watchlist va fi comunicat pieței în cel mai scurt timp și va rămâne în vigoare până la ședința Comisiei Indicilor din martie 2017.

Potrivit Bursei, se mențin criteriile de includere în cei doi indici. Astfel, BET și BET-TR vor include cele mai tranzacționate companii care îndeplinesc criteriile de raportare și relație cu investitorii (IR), implementate în ianuarie 2015.

Criteriile de raportare și IR sunt: raportare conform standardelor IFRS, în conformitate cu cerințele legale în vigoare; raportare în limba engleză, pentru rapoartele curente și periodice, care se va transmite BVB concomitent cu rapoartele în limba română; un eveniment destinat analiștilor și investitorilor (conferințe telefonice sau întâlniri cu analiștii și investitorii) organizat trimestrial, după publicarea rezultatelor financiare, într-un orizont de timp rezonabil.

Componența și numărul de companii în indici se pot modifica de două ori pe an, în martie și septembrie, dar și în condiții excepționale (de exemplu în cazul listării unor noi companii).

În viitor, un set suplimentar de cerințe privind respectarea de către companii a prevederilor Codului de Guvernanță Corporativă al BVB vor fi luate în considerare pentru a stabili eligibilitatea în indici.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: