Doros: Trebuie sa fim gata cu platile online pana la finalul anului; plata cu cardul este posibila in sediile ANAF

Data publicarii: 06-10-2016 | Economie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa finalizeze, pana la sfarsitul acestui an, inrolarea in portalul ghiseul.ro, astfel incat plata taxelor si impozitelor sa se poata realiza si online, a declarat, joi, presedintele institutiei, Dragos Doros.

"Înrolarea pe ghișeul.ro trebuie să se finalizeze. Este o operațiune începută acum șase luni și va trebui să fim gata până la finalul anului și cu plățile online", a explicat Doroș.

El a menționat că, în acest moment, plata taxelor și impozitelor cu cardul bancar este disponibilă în toate sediile ANAF.

Președintele ANAF a reamintit, în contextul procesului de trecere pe online a relației cu contribuabilii, despre emiterea în sistem electronic a adeverințelor de venit pentru persoanele fizice și a certificatelor de atestare fiscală pentru firme. Potrivit lui Doroș, aceste documente vor fi transmise de ANAF direct instituțiilor care le solicită contribuabililor.

Șeful Fiscului a menționat că anual se emit aproximativ cinci milioane de adeverințe de venit și un milion de certificate fiscale, iar eliminarea lor din formatul pe hârtie va reprezenta tot atâtea drumuri mai puține la ANAF pentru contribuabili și resurse eliberate pentru instituție, care vor putea fi direcționate spre îmbunătățirea activității administrației.

De asemenea, Doroș a menționat și faptul că, de la 1 ianuarie 2017, declarațiile care se pot depune online nu vor mai fi acceptate pe suport de hârtie. Potrivit acestuia, în prezent, aproximativ 85% dintre declarații sunt depuse online. Mai mult, din practica ultimilor ani, s-a remarcat că în jur de 90% dintre declarații se depun în ultima zi, fapt care conduce la formarea de cozi la ghișee.

Sursa: Agerpress