Romania poate contribui la crearea noului cadru legal european pentru energia regenerabila (secretar de stat)

Data publicarii: 07-10-2016 | Economie

Romania a acumulat experienta in zona productiei de energie regenerabila si astfel poate contribui la crearea noului cadru legal european pentru anul 2030, a declarat secretarul de stat in Ministerul Energiei Corina Popescu.

Potrivit unui comunicat al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), remis, vineri, AGERPRES, IRENA și Ministerul român al Energiei au organizat vineri, la București, un workshop pe tema dezvoltării sectorului de energie regenerabilă în regiune.

"Suntem încântați să fim gazda unei întâlniri consultative regionale la București. România a dezvoltat aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă într-o perioadă scurtă de timp, astfel că și-a atins devreme ținta propusă pentru anul 2020. Experiența acumulată va permite României să contribuie la crearea noului cadrul legal pentru regenerabile pentru anul 2030, în linie cu așteptările noilor directive privind energia regenerabilă", a spus Popescu, în cadrul workshop-ului.

Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.696 de MW la finele lunii iulie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.961 MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.316 MW, microhidrocentrale de 316 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La sfârșitul anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.142 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din România, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost de 11,9%.

Sursa: Agerpress