Concurenta din Bulgaria acuza sase companii petroliere de formarea unui cartel; trei sunt prezente si in Romania

Data publicarii: 10-10-2016 | Economie

Sase companii petroliere din Bulgaria, printre care OMV, Lukoil si NIS, prezente si in Romania, au fost acuzate de formarea unui cartel pentru fixarea unor preturi ridicate, potrivit unui anunt al Consiliului pentru Protectia Concurentei (CPC) din Bulgaria, transmite site-ul de stiri Novinite.

Companiile sunt Lukoil Bulgaria, Ekto Bulgaria, Shell Bulgaria, NIS Petrol, OMV Bulgaria și Petrol AD. Trei dintre acestea, respectiv Lukoil, NIS și OMV, activează și pe piața din România.

Inițial, ancheta, declanșată în luna februarie, a inclus și compania Rompetrol, însă aceasta nu se regăsește pe lista companiilor acuzate.

Ancheta a fost declanșată după ce CPC a realizat o analiză sectorială care a relevat că aceste companii au menținut prețuri ridicate pentru perioade lungi de timp și nu au reacționat la scăderea cotațiilor petrolului și a prețurilor angro ale produselor petroliere, "ceea ce ar putea fi rezultatul unor practici anticoncurențiale, respectiv înțelegeri de tip cartel", se arată în anunțul autorității de concurență, citat de Novinite.

Potrivit anunțului, companiile sunt acuzate că au încălcat articolul 15 din Legea de Protecție a Concurenței din Bulgaria, precum și articolul 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene.

Legislația bulgară în materie de concurență (Articolul 15 din Legea de Protecție a Concurenței), care nu diferă substanțial față de cea la nivel european, interzice "toate tipurile de înțelegeri între entități și asociații de entități, precum și practici concertate între două sau mai multe entități care au ca obiect sau efect prevenția, restricția sau distorsiunea concurenței pe piețele relevante".

Bazându-se pe analize economice și juridice, CPC acuză acțiunile companiilor petroliere, considerându-le "o violare constând în înțelegeri și/sau practici coordonate interzise în ceea ce privește schimbul de informații privind prețurile, ceea ce a dus la politici comune de prețuri, precum și privind volumele vândute (cote de piață) și alte informații de piață".

Aceste activități "au fost întreprinse pentru a preveni, restricționa și viola concurența pe piața de retail din domeniul petrolului și a combustibililor diesel din țară", mai spune autoritatea de concurență.

Practicile companiilor au dus, de asemenea, la "eliminarea competiției, ceea ce determină înlăturarea mecanismelor pieței libere și impactează în mod nefavorabil mediul economic și interesul societății".

Potrivit legislației, companiile pot prezenta obiecții scrise și pot cere audieri la CPC pentru a-și expune punctul de vedere.

În 2012, Consiliul Concurenței din România a amendat șase companii petroliere (OMV Petrom, OMV Maketing, Rompetrol, Eni, Lukoil și MOL) pentru înțelegeri de tip cartel privind eliminarea de pe piață a unui produs. Amenda totală, respectiv 880 de milioane de lei (205 milioane de lei), a fost cea mai mare amendă aplicată companiilor petroliere din Europa.

Sursa: Agerpress