UNSAR: Datele ASF citate in presa, referitoare la daunele platite de asiguratori, nu contin toate informatiile relevante

Data publicarii: 11-10-2016 | Economie

Asigurarea RCA nu functioneaza pe sistemul prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp, ceea ce inseamna ca datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) vehiculate in presa, potrivit carora, in perioada 2015 - 2016, tariful mediu al primelor RCA a crescut cu 25%, in timp ce daunele platite de asiguratori au scazut, nu sunt relevante, sustine Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"RCA este, prin definiție, un segment de asigurări 'cu coada lungă' (long tail), ceea ce înseamnă, în principiu, că nu funcționează pe sistemul prime colectate versus daune plătite pentru aceeași perioadă de timp. În cazul în care segmentul RCA ar funcționa pe acest sistem, implicațiile ar fi următoarele: o companie care renunță la licența RCA nu ar mai trebui să plătească daune pentru că nu mai colectează prime. Dar atunci cine ar plăti daunele până la expirarea ultimei polițe și a datoriilor ce decurg din polițele în vigoare la un moment dat? Similar, pentru o companie aflată în faliment, care nu mai încasează prime, în ipoteza prezentată mai sus nu ar mai trebui plătite nici daunele, ceea ce nu se întâmplă în realitate, aceste datorii fiind preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților", se arată într-un comunicat al UNSAR transmis, marți, AGERPRES.

În plus, companiile de asigurări susțin că datele ASF citate în presă nu conțin toate informațiile relevante care sunt folosite în calculul ratei combinate a daunei pe segmentul RCA.

"Primul element este valoarea despăgubirilor aferente clienților Astra Asigurări după luna septembrie a anului 2015 (când a fost cerut falimentul companiei), care nu au fost incluse în statistică. Suma de plată după falimentul Astra este estimată de Fondul de Garantare a Asiguraților la circa 500 de milioane de lei, la care se adaugă cele aproximativ 160 de milioane de lei aferente daunelor pe Carte Verde (pe care le plătește BAAR)", se mai arată în comunicat.

Un alt element important, în opinia reprezentanților UNSAR, îl reprezintă valoarea despăgubirilor plătite pentru daune morale provenite din vătămări corporale stabilite ca urmare a deciziilor instanțelor de judecată. "Procesele se pot întinde pe durata a câțiva ani, motiv pentru care despăgubirea pentru un accident produs în anul 2015 poate fi, de exemplu, plătită câțiva ani mai târziu. Sumele plătite pentru acest segment au crescut în fiecare an, în anul 2015 fiind mai mari cu 2000% față de 2007. În plus, chiar și în cazurile în care valoarea despăgubirilor se stabilește pe cale amiabilă există situații în care o daună cu vătămări corporale poate genera obligații de plată pentru asigurător pe perioade îndelungate, de până la 20-30 de ani, dacă discutăm, de exemplu, de cazul unor tratamente sau indemnizații de tip rentă", se subliniază în documentul citat.

În plus, UNSAR susține că datele statistice citate nu conțin rezervele de daune întâmplate dar neavizate și nici rezervele de daună avizate, dar care trebuie luate în calculul cumulat al sumelor de bani pe care societățile de asigurare le vor plăti pentru despăgubiri. De asemenea, cheltuielile companiilor de asigurări nu sunt prezentate în statistică, se mai precizează în comunicat.

Conform datelor ASF, pentru anul 2015, valoarea primelor brute subscrise a fost de 3,29 miliarde de lei, în timp ce totalul daunelor (inclusiv rezervele de daune) a fost de 4,8 miliarde de lei. Indemnizațiile brute plătite în 2015 au fost de 2,03 miliarde de lei, rezervele de daună avizate au fost de 1,9 miliarde de lei, iar rezervele de daună neavizate au fost de 924,3 milioane de lei.

Sursa: Agerpress