Scaderea vanzarilor modelului sport Mustang a determinat Ford sa inchida o fabrica din SUA

Data publicarii: 11-10-2016 | Economie

Ford Motor va inchide timp de o saptamana fabrica din Michigan, unde se produc celebrele modele sport Mustang, care au inregistrat luna trecuta un declin de 32% al vanzarilor in SUA, transmite Bloomberg.

Al doilea producător auto din SUA a oprit fabrica din Flat Rock, la sud de Detroit, pentru a ajusta capacitatea de producție cu cererea, a anunțat un purtător de cuvânt al Ford.

Uzina, care are 3.702 de angajați și produce modelele Mustang și Lincoln Continental, își va relua activitatea în 17 octombrie. Conform contractului încheiat cu sindicatele, angajații vor fi plătiți în această perioadă.

Oprirea activității ar putea fi un indiciu al slăbiciunii pieței auto din SUA, în trecut un motor de creștere al economiei. Analiștii avertizează că în acest an vânzările de mașini și camionete în SUA nu vor mai depăși nivelul record de anul trecut, de 17,5 milioane de unități.

Pentru prima dată din octombrie 2014, Mustang a fost pe locul doi în SUA la vânzări, fiind depășit de Chevrolet Camaro în septembrie. Anul acesta, Ford a vândut 87.258 modele Mustang în SUA, în scădere cu 9,3%, în timp ce General Motors a livrat 54.535 modele Camaro, în scădere cu 11%, arată datele companiei de cercetare a pieței Autodata Corp.

Luna trecută, Ford Motor a avertizat că se așteaptă ca ''rezultatele totale ale companiei'' să scadă în 2017, în urma majorării investițiilor în vehicule electrice și în noile oportunități menite să întărească afacerea, dar în 2018 rezultatele financiare ar urma să crească.

Compania a anunțat că investește 4,5 miliarde de dolari pentru lansarea unui număr de 13 noi vehicule electrice până în 2020. De asemenea, Ford a lansat un program de eficientizare a costurilor în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari anual, în perioada 2016 — 2018.

Profitul înainte de taxe ar urma să scadă anul viitor, dar se va îmbunătăți în 2018, în urma majorării investițiilor.

Ford se așteaptă la un profit ajustat înainte de taxe de 10,2 miliarde de dolari anul acesta, în scădere față de nivelul record de 10,8 miliarde de dolari înregistrat anul trecut.

În România, Ford a început producția la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, primul produs al acestei fabrici și primul autovehicul românesc de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a demarat la Craiova și producția motorului EcoBoost. La începutul acestui an, președintele — director general al Ford Europa, Jim Farley, a anunțat că producătorul va construi SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport la fabrica din Craiova începând din toamna anului 2017, model ce va fi comercializat pe toate piețele europene ale Ford, mai puțin în Rusia, și pentru care va investi 200 de milioane de euro.

Sursa: Agerpress