ANRE: Gazele pentru populatie nu se vor scumpi de la 1 aprilie 2017; importurile vor avea acelasi pret ca si gazele interne

Data publicarii: 11-10-2016 | Economie

Pretul gazelor naturale de productie interna si cel al gazelor de import vor fi convergente la 1 aprilie 2017, astfel incat tarifele platite de populatie nu vor creste, a declarat, marti, Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"Din calculele noastre estimăm că la 1 aprilie 2017 vom avea convergența prețurilor la gazele naturale (de producție internă și de import — n.r.). Aceasta înseamnă că nu vor mai fi prețuri diferite și nu va crește prețul pentru populație", a declarat Calotă.

Acesta a amintit că, în prezent, prețul gazelor pentru populație a fost înghețat la 60 de lei pe MWh.

"Convergența celor două prețuri va determina modificări de politici pentru producătorii de energie pe bază de gaze din România", a adăugat Calotă.

Guvernul a aprobat, în luna iunie, o ordonanță de urgență prin care prețul plătit de populație a fost înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh în perioada 1 iulie 2016 — 31 martie 2017, iar calendarul de liberalizare a fost suspendat pe această perioadă.

Calendarul de liberalizare a pieței gazelor prevedea câte o majorare de 6 lei pe MWh la 1 iulie 2016 și 1 iulie 2017, urmând ca, în 2018, calendarul să fie rediscutat.

La mijlocul lunii mai, Niculae Havrileț, președintele ANRE, preciza că a cerut Guvernului abrogarea calendarului, întrucât o majorare a prețului de 10% de la 1 iulie ar fi însemnat ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrileț a arătat că gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: