Uraganul Matthew a provocat pagube de 10 miliarde de dolari in SUA (studiu)

Data publicarii: 12-10-2016 | Economie

Pagubele economice provocate de uraganul Matthew in SUA ar urma sa se ridice la 10 miliarde de dolari in SUA, potrivit unei estimari a bancii Goldman Sachs, transmite AFP.

Deși în mod normal estimările privind pagubele provocate de uragane sunt revizuite în sus după o analiză mai amănunțită, cifra de 10 miliarde de dolari ar face din Matthew a 22-a cea mai devastatoare furtună de după Al Doilea Război Mondial, cu mult în urma uraganului Sandy, care, în luna octombrie 2012, a provocat pagube evaluate la 71 de miliarde de dolari.

Potrivit Goldman Sachs, costurile provocate de uraganul Matthew ar fi formate în mare parte din casele distruse în statele americane lovite de uragan (Florida, Carolina de Sud și de Nord, Georgia). În schimb, impactul uraganului Matthew asupra activității economice globale va fi unul limitat.

"Indiferent care ar fi pierderile directe în termeni de proprietăți imobiliare, ele nu vor fi direct vizibile în majoritatea indicatorilor economici", susțin autorii studiului băncii Goldman Sachs.

Având în vedere impactul mai mic al uraganului Matthew, Goldman Sachs estimează că acesta ar putea duce la pierderea a 5.000 de locuri de muncă în luna octombrie. Comparativ, uraganul Sandy a dus la pierderea, temporară, a 30.000 de locuri de muncă.

Studiul Goldman Sachs subliniază că, în mod tradițional, catastrofele naturale au două tipuri de consecințe economice care se anulează: un declin brutal al cererii pe termen scurt, urmat de o creștere a producției, ca urmare a cheltuielilor pentru reconstrucție.

Uraganul Matthew a provocat moartea a zeci de persoane și a distrus zone întregi din SUA, multe locuri fiind de nerecunoscut. Format în apele din preajma statului Venezuela, uraganul Matthew a străbătut Marea Caraibelor și a afectat Columbia, Jamaica, Cuba, Republica Dominicană (cel puțin patru morți), Bahamas și în final Statele Unite (cel puțin 20 de morți). Duminică, a fost retrogradat la gradul de furtună post-ciclonică, mai arată AFP.

Sursa: Agerpress