Daraban (CCIR): In Romania, informatiile se obtin foarte greu; factorul guvernamental are o abordare de paralelism cu lumea reala

Data publicarii: 13-10-2016 | Economie

Romania nu detine o baza de date coerenta cu privire la agentii economici care activeaza in tara, iar reprezentantii Guvernului sunt complet rupti de realitatea economica, sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban.

"În România se obțin foarte greu informații, și dacă le obții, nu sunt în concordanță unele cu altele. La Registrul Comerțului astăzi, 13 octombrie 2016, figurează ca fiind activi 799.900 de agenți economici. Dacă ne uităm la statisticile Ministerului Finanțelor Publice (MFP), vedem că sunt 654.067 de societăți care au depus bilanțul fiscal. An de an vorbim de 140.000 de societăți comerciale, plus/minus 5.000 care nu sunt evidențiate nicăieri", a explicat joi Daraban, care participă la Romanian International Trade Summit.

Din punctul său de vedere, Direcția Generală a Vămilor (DGV) ar putea oferi o imagine clară a exporturilor Românești, dar această instituție nu creează studii pe baza cărora factorii de decizie din România să aibă "suficientă muniție" să promoveze mediul de afaceri, business-ul în străinătate și invers, investițiile străine în România.

"Vorbim foarte mult de mărcile importate în România. Dar am avea nevoie la Vamă să vedem o statistică pe branduri, să vedem care este cel mai importat în România, ca noi să mergem să îi facem o ofertă pe care să nu o poată refuza, astfel încât acel brand să fie produs în România", a subliniat Daraban.

El a prezentat și statistica referitoare la companiile exportatoare din România, din care reiese ca mai mult de 21.000 de companii, din totalul de 22.146, "se bat" pe 18% din exporturile românești.

Potrivit președintelui CCIR, primii 100 de exportatori, din care doar trei sunt companii românești, generează aproape 50% din totalul exporturilor, iar primii 1.000, din care 230 sunt societăți românești (216 private), generează 82% din exporturi.

În aceste condiții, Mihai Daraban susține că Guvernul trebuie să reia contactul cu mediul de afaceri, nu să înființeze noi agenții cu funcționari care nu au nicio legătură cu activitatea economică.

El a amintit, în acest context, de noul organism pe care Executivul intenționează să îl înființeze la Ministerul Economiei. "Este alt organism care va fi înțesat cu funcționari de stat cu regim special, oameni care în plan extern nu știu în ce măsură pot ajuta pentru că privații nu sunt implicați în această decizie", a mai spus Daraban.

În opinia sa, în dialogul Guvernului cu mediul privat "este o rupere colosală". "Este o abordare din partea factorului guvernamental de paralelism cu lumea reală", a subliniat președintele CCIR.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: