Consiliul Concurentei va analiza proiectul de Hotarare de Guvern privind tarifele RCA, pentru a nu se crea discriminari pe piata

Data publicarii: 13-10-2016 | Economie

Consiliul Concurentei va analiza proiectul de Hotarare de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA, insa nu pentru a verifica daca sunt corecte calculele, ci pentru a se incredinta ca mecanismul astfel stabilit nu va crea discriminari pe piata, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii institutiei.

"Consiliul Concurenței va analiza proiectul de Hotărâre de Guvern din punctul de vedere al motivării condițiilor de criză care au condus la această situație. De asemenea, această analiză va avea în vedere și tarifele maxime de primă propuse de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară — n. r.), dar nu pentru a vedea corectitudinea calculelor și a modelelor actuariale folosite, ci pentru ca mecanismul să fie rezonabil și să nu creeze discriminări pe piață", se arată într-un răspuns al Consiliului Concurenței.

Reprezentanții instituției precizează că Legea concurenței are ca scop protecția și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor.

"Conform reglementărilor în domeniul concurenței, când se constată apariția unor situații de criză, dezechilibre majore între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul, prin HG, poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Consiliul Concurenței avizează Hotărârea de Guvern care prevede plafonarea tarifelor din punct de vedere al oportunității implementării acestei măsuri. În cazul de față, Guvernul a constatat o situație extraordinară și a considerat că se impune plafonarea tarifelor de primă RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost desemnată, conform OUG 54/2016, să stabilească tarifele maxime de primă pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societățile de asigurare", potrivit Consiliului.

Oficialii instituției au arătat că mecanismul prin care urmează să se realizeze această plafonare este următorul: ASF va elabora metodologia de calcul a tarifelor maxime de primă, în calitate de reglementator, pe baza metodologiei de calcul, a unor modele actuariale și a datelor obținute de la societățile de asigurare, apoi va propune Guvernului spre aprobare tarifele maxime de primă calculate, iar Executivul va adopta aceste tarife prin Hotărâre de Guvern, avizată în prealabil de Consiliul Concurenței.

ASF trebuie să stabilească până cel târziu pe data de 20 octombrie plafoanele maxime pentru RCA care vor fi aplicate în următoarele șase luni.

Patronatele din transporturile rutiere au cerut ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie 2016 și amenință că, în caz contrar, vor fi reluate protestele la nivel național, potrivit unui comunicat al transportatorilor, remis pe 11 octombrie.

Reprezentanții transportatorilor reamintesc faptul că, în 15 septembrie 2016, ca urmare a discuțiilor avute cu conducerea ASF, s-au stabilit elementele ce vor fi luate în considerare la calculul tarifelor de referință pentru polițele RCA, în baza cărora tariful maxim a fost estimat la aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone. Patronatele susțin că aceste tarife pot asigura chiar profit pentru asiguratori.

Pe 17 septembrie, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi în detrimentul consumatorilor.

"Nu am vrea să devină o practică (plafonarea prețurilor — n. r.), de-asta spun că este un risc strategic. Odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul și altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Este periculos, întrucât cea mai bună protecție este concurența între actorii din piață. Dacă vine statul și stabilește el un preț, e un risc ca statul să cartelizeze piața. În loc ca acest lucru fie făcut de companii, întâlnindu-se pe la colțuri, vine statul și îi cartelizează el și, pe termen mediu, este mai rău pentru consumatori", a subliniat Chirițoiu.

Sursa: Agerpress