ANRE: Contributia platita de consumatori pentru energia verde va creste, pentru a ajuta sectorul regenerabilelor

Data publicarii: 13-10-2016 | Economie

Contributia pe care o platesc consumatorii finali pentru energia regenerabila, prin sistemul de certificate verzi, va creste in perioada urmatoare, dupa ce va fi modificata Legea 220/2008 privind sustinerea energiei verzi, a declarat, joi, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Legea 220 nu mai este de mult actuală. (...) Avem acum în lucru și probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 vizavi de balonul de oxigen pe care îl așteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităților. Oricum ai lua-o, se va produce o creștere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, își asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară", a arătat Calotă, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

El a refuzat să precizeze cu cât va crește factura la electricitate în urma acestor modificări, însă, potrivit unor surse din domeniu, contribuția pentru energia regenerabilă (certificatele verzi) ar urma să fie majorată de la 42 de lei pe MWh, cât este în prezent, la 52 de MWh.

Calotă a mai spus că România trebuie să-și definească în cel mai scurt timp țintele de regenerabile pe care și le va asuma în fața Comisiei Europene pentru anul 2030.

"Dacă îți asumi o țintă, să spunem de 28%, pentru regenerabile, și vei avea nevoie de o schemă de sprijin, dacă de pildă îți asumi ideea de a dezvolta prosumerii (consumatorii de energie care sunt și producători — n.r.), trebuie să-ți asumi impactul în factură", a mai spus vicepreședintele ANRE.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a susținut că, din modelul matematic aplicat de Comisia Europeană statelor membre, a rezultat că România ar trebui să își fixeze o țintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030.

"Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană", a spus Popescu.

Pentru anul 2020, România și-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut. Potrivit datelor Eurostat, țara noastră a atins această țintă încă din anul 2014. În România există în acest moment aproape 5.000 de MW de energie regenerabilă.

Comisia Europeană a fixat o țintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: