Daianu (BNR): Trebuie sa gasim cai pentru a sprijini capitalul autohton; sunt vecini care o fac cu tenacitate

Data publicarii: 13-10-2016 | Economie

Romania trebuie sa ia masuri pentru a sprijini capitalul autohton, fapt care nu intra in contradictie cu angajamentul european al tarii, sustine Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Ce este de făcut în condițiile în care situația macroeconomică este mult ameliorată? Constat că există o stare precară a capitalului autohton, că avem nevoie de grupuri cu capital autohton mai puternice. Este bine pentru economie să ai așa ceva. (...) A sprijini companii autohtone nu merge în zona nerezonabilă a apărării unor interese. Este pe deplin rațional și este întemeiat să sprijini și grupuri autohtone. Noi avem un deficit foarte mare. Sunt vecini care o fac cu tenacitate, au reușit să consolideze capital autohton, au o voce în dezbaterea publică", a explicat joi Daniel Dăianu, în cadrul în cadrul Romanian International Trade Summit.

El a menționat faptul că și la nivel european și internațional, anii care urmează vor fi caracterizați de fragmentare și de protecționism, fenomene deja prezente. "Statele se întorc către interior, pentru că lucrurile s-au complicat foarte mult. Cetățenii cer protecție de la state. Contractul social se definește prin relația dintre cetățean și stat, nu între cetățean și instituțiile UE", a subliniat oficialul BNR.

În acest context, potrivit lui Dăianu, România are nevoie de o bancă de dezvoltare, de o capitalizarea mai bună a CEC, în general de căi pentru a sprijini capitalul autohton.

Reprezentantul BNR a remarcat faptul că și la nivel național cele mai active grupuri patronale sunt cele constituite din companii multinaționale, însă în cadrul acestora nu se discută prea mult chestiunea evaziunii fiscale, care, însă se discută intens în ultimii ani în statele membre ale Uniunii Europene pe fondul stresului pe care bugetele naționale îl au.

"Sunt grupuri care au cifre de afaceri de zeci de miliarde de euro și nu plătesc fiscului din jurisdicția în care își derulează grosul operațiunilor aproape nimic. Asemenea lucruri nu sunt de acceptat. Acest aspect trebuie să facă parte din dialogul cu mediul de afaceri, cu instituțiile europene, și între grupuri interne care își plătesc taxele și impozitele și cele care nu fac așa ceva", a explicat Dăianu.

Oficialul BNR a menționat faptul că piața internă este dominată de companii străine, fapt regăsit și la nivelul pieței Europene. Însă România prezintă anumite particularități care trebuie exploatate.

"Brandul unei țări, ca și al unei companii, rezidă din priceperea oamenilor. România este un mozaic. Avem sectoare industriale de excelență (IT, aero, auto). Renault folosește la Mioveni forță de muncă românească înalt calificată. Avem firme care s-au impus pe plan extern, există centre care pulsează, centre academice care nu sunt doar centre academice. (...) Avem nevoie de 7 — 8 poli de dezvoltare, în afară de București, pentru a trage țara în sus", a mai spus Dăianu.

Sursa: Agerpress