Stefanescu (COTAR): Nu am ajuns la nicio concluzie cu ASF; luni avem o alta intrevedere

Data publicarii: 13-10-2016 | Economie

Reprezentantii transportatorilor nu au ajuns la o intelegere cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), prima RCA pentru camioanele de peste 16 tone fiind peste nivelul convenit in septembrie, urmand ca luni sa aiba loc o noua intrevedere, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

Acesta a precizat că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, pe 25 octombrie vor organiza o acțiune de protest.

"Nu am ajuns la nicio concluzie în seara aceasta. Noi nu am fost de acord ieri (miercuri n.r) cu acea sumă la categoria peste 16 tone, de 7.960 de lei, pentru că este contrar a ceea ce am discutat la Guvern și și-a asumat-o vicepreședintele ASF Mariu Vorniceanu în data de 14 septembrie, spunând că valoarea maximă va fi de aproximativ 6.200 de lei. Ieri, Mișu Negrițoiu (președintele ASF — n.r.) a venit cu o propunere de 8.900 de lei și după discuții a scăzut la 7.960 de lei. Realitatea trebuie să fie una singură, aceea care reiese și din Raportul Milliman și din Raportul ASF sectorul RCA din data de 31 august, adică ușor peste 6000 de lei. Am înțeles că va mai fi o întrevedere luni. Așteptăm să vedem la ce oră ne va chema domnul Mișu Negrițoiu", a spus Vasile Ștefănescu

Acesta a subliniat că la întrevederea de la ASF reprezentanții instituției au prezentat date din care rezultă că în ultimii trei ani asiguratorii nu au avut pierderi pe sectorul RCA pentru persoane juridice, ci diferența dintre sumele încasate și valoarea daunelor plătite este de 700 milioane de lei.

COTAR a dat publicității joi un comunicat de presă în care menționa că respinge tariful de 7.960 de lei/an pentru polița auto obligatorie (RCA) în cazul autovehiculelor de peste 16 tone, propus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în cadrul întâlnirii de miercuri.

Potrivit lui Ștefănescu, în cadrul întâlnirii din 12 octombrie cu conducerea ASF, s-a vorbit și despre supraevaluarea costurilor de administrare pentru RCA, care sunt într-o totală disproporție cu practică europeană, unde acestea sunt de aproximativ 25%.

"În fața argumentelor aduse de către transportatori, domnul Negrițoiu a început negocierea tarifului RCA, încercând din răsputeri să mențină o cotație cât mai ridicată a acestui produs de asigurare obligatoriu, adresând în final, propunerea de 7.960 lei, pentru autovehicule de peste 16 tone, clasa B0. Să agreezi la Guvern în data de 14 septembrie un tarif de referință la autovehiculele peste 16 tone de aproximativ 6.200 lei/an, comunicat atunci de către Vorniceanu Marius, vicepreședinte ASF, și să prezinți la o lună distanță un tarif 7.960 lei/an, în care pretinzi că profitul asiguratorului este de doar 1%, denotă faptul că noi românii sunt considerați doar niște vaci de muls ale multinaționalelor", a subliniat președintele COTAR, în comunicat.

Confederația respinge categoric propunerea ASF cu privire la cotația de primă în sumă de 7.960 lei a unei polițe RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone și reamintește faptul că prima de risc pentru această categorie reprezintă 2.011 lei (raport Milliman), iar diferența de 5.949 lei reprezintă costuri administrative și profitul societăților de asigurări pentru produsul RCA.

În data de 15 septembrie, patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APULUM și APTE 2002 — au protestat în Piața Victoriei din București, pe fondul nemulțumirilor generate de creșterea tarifelor RCA. Protestul s-a derulat concomitent și în alte 20 de orașe din țară, cu un număr total de 100.000 de mașini.

În aceeași zi, COTAR anunța că își suspendă acțiunea de protest din fața Guvernului, considerând că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite.

Sursa: Agerpress