Standard & Poor's despre riscurile de deficit financiar inainte de alegerile din Romania

Data publicarii: 14-10-2016 | Economie
S & P a declarat "In ciuda maririi probabile a deficitului bugetar, nu ne asteptam ca datoria externa sa creasca in mod semnificativ si credem ca lipsa de predictibilitate se va reduce dupa alegeri.”
"Perspectica stabila este reflectata de balanta dintre probabilitatea de marire a deficitelor Romaniei pe de o parte si datoria externa modesta a Romaniei, pe de alta parte.”
La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Fitch a mentinut ratingul IDR al Romaniei la BBB-, cum era de asteptat, dar a redus IDR in moneda locala, pe termen lung, cu o treapta, la BBB-.
In decembrie, Moody a imbunatatit prespectiva asupra ratingului Baa3 de la stabil la pozitiv, datorita progreselor semnificative inregistrate in corectarea dezechilibrelor macroeconomice si o reducere substantiala a deficitului fiscal din ultima perioada, ceea ce a contribuit la o stabilizare a ponderii datoriei din PIB.
Rating-urile sunt sustinute de datoria externa moderata a Romaniei pe fondul perspectivelor de crestere rezonabile. Rating-urile sunt constranse de nivelul de venit si avere (estimat la $ 9100 pe cap de locuitor in 2016, al doilea cel mai mic nivel din Europa) alaturi de o crestere a deficitului bugetar si o eficienta redusa din punct de vedere guvernamental si institutional, chiar si cu eforturile de a reduce nivelul coruptiei ce au fost depuse in ultimii ani. 
Redresarea economica a Romaniei, cu 3,8% in 2015 si 5,2% in prima jumatate a acestui an, una dintre cele mai rapide rate de crestere din Uniunea Europeana, s-a datorat reducerii unor impozite indirecte, a cresterilor salariale din sectorul public ce au inceput de anul trecut, alaturi de conditiile externe cum ar fi ratele scazute ale dobanzilor si pretul petrolului.
Se anticipeaza o crestere robusta a consumului pana in 2017, urmata de o scadere apoi, cu o inasprire a politicii fiscal preconizate. Reluarea ciclului fondurilor Uniunii Europene va sprijini investitiile in 2018, in paralel cu cresterea impreumuturilor bancare pentru sectorul corporativ non-financiar.
S &P se asteapta la o crestere a PIB-ului in medie, cu 3% in perioada 2016-2019.  Se anticipeaza ca deficitul public general va creste pana la 3% din PIB pana in 2016, de la 0,7% in 2015. Cu aplicarea altor masuri  cum ar fi o noua runda de reducere a taxelor pe valoare adaugata si a accizelor, la inceputul anului urmator, se preconizeaza o crestere a deficitului la 3,5 din PIB in 2017.
Standard&Poor's adauga ca ar putea imbunatati ratingul Romaniei daca consolidarea bugetara va fi reluata iar datoria guvernamentala va intra pe o traiectorie descendenta, inclusiv prin restructurarea sau privatizarea companiilor de stat si in conditiile in care care cadrul de guvernanta al Romaniei se va imbunatati, ceea ce ar insemna o crestere macroeconomica si finante guvernamentale mai predictibile si mai stabile.