Horvath (ASF): In jur de 25.000 de participanti au beneficiat de plati pe pilonul II si III de pensii

Data publicarii: 18-10-2016 | Economie

Aproximativ 25.000 de participanti au beneficiat de plati pe pilonul II si III de pensii, a declarat marti Ileana Horvath, director in cadrul Directiei Supraveghere si Control Pensii Private din Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la o conferinta de specialitate.

"Până în acest moment s-au făcut plăți din pilonul II și din pilonul III. Sunt în jur de 25.000 de participanți care au beneficiat fie de pensie de urmaș, fie de pensie de invaliditate, fie de pensii la limită de vârstă. Cu toate acestea, 25.000 sunt în ultimii cinci ani. Va veni anul 2025, în speță începând cu februarie 2025 când va fi prima cohortă de pensionari din anii în care politicile demografice au fost încurajatoare, acea cohortă de decreței. Dacă în 5 ani am făcut plăți la 25.000 de participanți, numai în perioada februarie 2025—martie 2026 vor ieși la pensie aproape 70.000 de participanți", a spus Ileana Horvath.

De asemenea, Călin Rangu, director în cadrul Direcției Protecția Consumatorului din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a arătat că Autoritatea monitorizează piața prin mystery shopping, iar în cazul unei asemenea evaluări din 8 companii pe pilonul III doar două au fost interesate să îi ofere consumatorului detalii și să îi vândă produse. De asemenea, din cei cinci brokeri care sunt înregistrați și analizați și cărora li s-au solicitat oferte, au răspuns doar doi, iar unul a spus că nu se mai ocupă de această activitate.

Sursa: Agerpress