Ghinea (MFE): Proiectul de reforma al ANOFM este aproape finalizat si ar putea fi aprobat in cursul lunii noiembrie

Data publicarii: 18-10-2016 | Economie

Proiectul de reforma al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) este aproape finalizat si sper sa fie aprobat in cursul lunii noiembrie, a anuntat, marti, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, intr-o dezbatere de specialitate pe tema incluziunii sociale, organizata la Guvern.

"Proiectul pentru tinerii șomeri — NITS este gata. Fișa de proiect este finalizată, este făcută de Ministerul Muncii, iar ghidul de proiect este făcut de Ministerul Fondurilor Europene. Mai așteptăm o schimbare legislativă pentru a putea să angajăm oameni la ANOFM, prin acest proiect, care să se ocupe de tineri. Schimbarea de optică este că nu mai dăm stick-uri și alte prostii la tineri și spunem să ne ocupăm de ei, ci facem servicii de asistență individualizată la nivel de ANOFM și de parteneri sociali, ulterior. Dar pentru asta avem nevoie de oameni pe care să-i angajăm și apoi intrăm într-o întreagă problematică de cum angajezi oameni la instituții în proiect. Imediat ce vom schimba această Ordonanță 40, care se referă la fluxurile financiare cu fonduri europene, o să dăm drumul la proiectul respectiv. Marele proiect de reformă al ANOFM este aproape finalizat și sper să-l aprobăm în cursul lunii noiembrie", a afirmat Ghinea.

Conform ministrului, la ora actuală există multe strategii cu foarte multe măsuri, dar care au ca termen de livrare a rezultatelor peste câțiva ani.

"Avem foarte multe strategii. Aproape fiecare minister care este prezent azi aici are câte o strategie, dar problema cu aceste strategii este ele cuprind foarte multe măsuri, iar livrabilele sunt peste câțiva ani, ceea ce, din punct de vedere politic, creează o lipsă de stimulent din partea decidenților să se concentreze pe aceste măsuri. Sunt chestiuni care, oricum, se vor vedea mai târziu. Suntem în octombrie, la acest bilanț de etapă. Referitor la rata de ocupare, care până la momentul 2020 trebuie să fie undeva la 70%, trebuie să luăm niște măsuri foarte țintite sau radicale pentru a atinge țintele pe care România și le-a asumat. De aici, măsurile pe care le-am luat împreună cu Dragoș Pîslaru privitoare la acele scheme de mobilitate, plătite, în principal, din bani europeni. România și-a asumat niște ținte și suntem foarte în urmă cu graficul de implementare. Și la fel cu rata de părăsire timpurie a școlii", a menționat Cristian Ghinea.

Oficialul a amintit, totodată, de programe ce urmează să fie implementate fie ajutorul fondurilor norvegiene, fie cu fonduri europene.

"Am negociat din fondurile norvegiene un program legat de caravane medicale la sate, un model de intervenție cu impact și cu costuri minime ale unor ONG-uri, pe care sper să-l văd replicat cu fonduri norvegiene, la nivel național. Asta însemnând că merg medicii și asistenții medicali spre satele izolate unde nu există servicii medicale. Avansat în lucru, din nou, este Legea vaccinării, la Ministerul Sănătății, unde am vorbit cu domnul ministru Voiculescu să prevedem posibilitatea de a oferi un stimulent social pentru familiile care nu-și vaccinează copiii, din cauze sociale, adică cei care nu au bani să meargă la medic. Nu vorbim despre cei care refuză vaccinarea din diferite motive, ideologice sau de alt tip. După ce vom avea această prevedere legală, vom putea aloca fondurile europene în această direcție. Pentru segmentul de vârstă 3-6 ani, ne-am angajat cu programul 'Fiecare copil în grădiniță' și avem 90.000 de copii care primesc acest tichet social pentru a merge la grădiniță. Sperăm să ajungem până la sfârșitul anului la 110.000 și aici este nevoie de autoritățile locale. Este vital ca primăriile să facă acele anchete sociale pentru a avea dosare ca să putem da acele tichete", a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

Ghinea a precizat, totodată, că programul de asistență destinat persoanelor defavorizate ar urma să fie schimbat, stadiul acestui demers fiind unul avansat.

"De asemenea, schimbăm programul se asistență pentru persoanele defavorizate — POAD, cel al Uniunii Europene, prin care se distribuie conserve și care, acum, stau prin depozite. Știm de această problemă cu conservele care zac de ani de zile prin depozite și nimeni nu face nimic. Sunt bani europeni care, efectiv, sunt prost cheltuiți. Ținta e de a reduce sărăcia și nimeni nu face nimic, ne tot încurcăm că nu avem proceduri, că nu putem să facem licitații etc. Schimbarea POAD-ului este în stare avansată, negociată cu Comisia Europeană și pachetul va fi trimis luna viitoare și poate intra în vigoare imediat. Pentru vârsta 6 — 18 ani, principalul obiectiv al acestui pachet de anti-sărăcie este concentrarea pe problema abandonului școlar. Am lansat această măsură 'Școală pentru toți', în care avem 173 de milioane de euro, prin care comunitatea să se mobilizeze la nivel de școală, să facă un proiect integrat. Am auzit cazuri de Inspectorate Școlare care condiționează, dau indicații școlilor cu cine să facă parteneriate. Acest lucru este ilegal și imoral. Vă rog, nu faceți acest lucru pentru că putem să considerăm proiecte din județul dvs. neeligibile. La 16 — 24 de ani, avem o integrare clară între bugetul național și bugetul european. Tehnic vorbind, a fost destul de complicat, pentru că sunt metode diferite de bugetare, dar cred că am găsit soluții", a declarat oficialul.

Guvernul a lansat, în februarie 2016, Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei, cu 47 de măsuri care țintesc toate categoriile de vârstă, dintre care o pondere mare o au cele pentru copii și tineri.

Pachetul abordează integrat fenomenul sărăciei, în sensul în care își propune ca intervenția să opereze simultan pe mai multe planuri din domeniile — social, educație, sănătate, ocupare, locuire și protecția drepturilor copiilor — nu doar pe un singur palier, întrucât realitatea din teren demonstrează că doar o abordare integrată poate produce efecte pozitive în societate.

Guvernul marchează Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei prin dezbateri cu specialiștii din teritoriu și cu cei din guvern axate pe direcții cum sunt lansarea unor măsuri privind serviciile integrate dar și a raportului de etapă privind implementarea măsurilor din Pachetul anti-sărăcie.

Seria de dezbateri a continuat, marți, la Guvern, cu prezentarea măsurilor prevăzute în Pachetul anti-sărăcie și implementate până în prezent.

La evenimentul ce a avut loc la Palatul Victoria au participat: premierul Dacian Cioloș, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, ministrul Educației, Mircea Dumitru, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, reprezentanți ai Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Sursa: Agerpress