SGS dezminte ca ar fi discutat cu Egiptul despre inspectarea graului importat

Data publicarii: 20-10-2016 | Economie

Compania elvetiana SGS SA nu a avut discutii cu autoritatile din Egipt privind inspectarea graului importat, dupa ce oficialii de la Cairo au introdus si, ulterior, au renuntat de mai multe ori la cerinta privind un continut zero de cornul secarei (o ciuperca fitoparazita care paraziteaza diferite cereale - n. r.), transmite Reuters.

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, anunțase luna trecută că va angaja compania elvețiană SGS SA pentru a inspecta grâul importat, înlocuindu-i pe experții guvernamentali.

"Informațiile din septembrie au fost o surpriză pentru noi, ținând cont că nu am discutat și nu am încheiat vreodată un acord cu autoritățile egiptene. Cred că a fost un caz de lipsă de comunicare", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al companiei elvețiene specializată pe inspectarea calității cerealelor.

Luna trecută, inspectorii egipteni au refuzat două livrări de grâu din România și Rusia, din cauza prevederilor privind conținutul de cornul secarei. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conținut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internațional, dar care a fost modificat de autoritățile egiptene la finele lunii trecute.

Lucrurile au revenit la normal, după ce Egiptul a achiziționat patru cargouri de grâu rusesc, totalizând 240.000 de tone.

Sursa: Agerpress