Borc: Prezenta noastra la targuri este in general slaba, nu are niciun fel de viziune, de strategie

Data publicarii: 23-10-2016 | Economie

Prezenta Romaniei la targurile internationale este in general slaba, o prezenta care nu are niciun fel de viziune, niciun fel de strategie, a declarat duminica ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc, la Europa FM, comentand situatia de la targul international SIAL Paris.

"Unde cred că am greșit și unde cred că am greșit de la începutul mandatului meu este că am încercat cu bună credință să peticesc ceva ce nu poate fi peticit....Prezența noastră la târguri este în general slabă. Este o prezență care nu are niciun fel de viziune, care nu are niciun fel de strategie. Se fac cu ajutorul Consiliului de Export, se aleg târgurile la care se participă. Anul acesta au fost nominalizate, înainte să vin eu la minister, 81 de evenimente. Dintre acestea s-au făcut 40 sau 41 până acum. O să râdeți, dar cu o prezență și cu rezultate mai bune decât tot anul trecut. Un pic am reușit în această peticire, dar nu aici trebuia să fim de fapt", a spus Costin Borc.

Ministrul a explicat că, în general, târgurile se organizează prost, cu foarte multă transpirație, cu oameni, unii chiar din Minister care încearcă să facă lucrurile atât de bine cât se poate.

Acesta a subliniat că la târgul internațional SIAL Paris s-a întâmplat ceva foarte interesant și care i se pare că "pute".

Potrivit lui Costin Borc, conform legii achizițiilor publice, cea care este în vigoare din iulie, România nu ar fi putut participa la SIAL. Pentru aceasta a fost nevoie de o Ordonanță de Urgență și o Hotărâre de Guvern, iar în acest fel s-a putut plăti factura de stand, de chirie, de utilități direct de către Minister. Standul, însă, ar fi trebuit organizat de o firmă care deja era la Paris.

"Și ceea ce mi se pare îngrozitor de ciudat și o spun, există o anchetă a corpului de control, atât a corpului de control a ministerului cât și a corpului de control a primului ministru, standul a plecat la Paris, camioanele au ajuns acolo. Acele scaune de care vorbeați, acele scaune ponosite, nu au fost luate din altă parte ci coborâte din acele camioane. Vineri seara, înainte de târg, mi se spune într-un mail "domnule, sistemul ne-a învins, iar nu s-a făcut contract" și nu știu ce. Eu răspund, sigur, ne putând să promit că se face un contract, pentru că nu eu semnez, dacă aș fi semnat eu, da. Existau niște comisii care trebuia să aprobe și așa mai departe. Și spun: nu cred că este așa, secretarul general al ministerului mă asigură că situația ar putea fi rezolvată luni....Luni se rezolvă toate aceste dispute, se face oferta către organizator să se semneze contractul. Organizatorul era o firmă care era cu standul la Paris. Deci nu trebuia decât să dea jos din camion acele lucruri și să organizeze standul, ca să primesc un mail marți dimineața la ora 11:00 și să mi se spună: s-a descărcat standul la Petroșani. Deci aici este ceva care mie personal îmi pute, ca să fiu sincer", a afirmat Costin Borc.

Acesta a afirmat, totodată, că zilele următoare ar putea fi gata rapoartele corpurilor de control ale ministerului și prim ministrului referitoare la târgul de la Paris.

"Deși plec întotdeauna cu ideea că nu există rea credință anumite lucruri câteodată ar trebui să fiu mult fie prea naiv să nu cred că există rea credință. Eu sper ca cele două controale, unul declanșat de corpul de control al ministerului încă din vinerea de dinainte de târg, în momentul în care cineva a blocat cred, sau, hai să nu folosim cuvinte mari, nu s-a putut adjudeca procesul de licitație..am rugat corpul de control să se uite ce s-a întâmplat.. apoi primul ministru a decis să se trimită corpul de control al premierului, aceste două rapoarte ar trebui să fie gata poate chiar săptămâna aceasta", a spus Borc.

Luni, chief Adrian Hădean, care este și un mic producător de ulei presat la rece, a postat pe pagina sa de Facebook o declarație referitoare la prezența României la târgul SIAL de la Paris, acuzând Ministerul Economiei că nu a organizat un stand al României și ca a transmis producătorilor că pot participa la târg contra sumei de 1.500 de euro.

"Cu câteva zile înainte de începerea târgului, Ministerul Economiei a trimis o scrisoare spunând ca nu se mai ține pentru că nu am reușit să ne organizăm destul de bine și dacă vreți să veniți puteți să participați fiecare dintre voi contra sumei modice de 1.500 de euro. Pentru un producător mic sunt bani destul de mulți, mai ales dacă îi punem și pe ceilalți, transport, cazare etc. Organizarea acestui târg sau a pavilionului românesc ar fi trebuit să fie în sarcina unei firme care a participat la licitație, ca unic participant, și a și câștigat. Atât doar că din partea Ministerului Economie n-a fost nimeni la celălalt capăt ca să și plătească pentru ce a câștigat sau ce s-a angajat această firmă să facă. Firma a ajuns la Paris cu marfa în camion, a stat cu ea două zile în parcare și când a văzut că nu plătește nimeni a plecat. Și atunci producătorii români au încercat să se descurce singuri pentru că s-au trezit pe betonul gol în ditamai complexul expozițional. Cuiva i s-a făcut milă de milogeala reprezentanților producătorilor români și a ajutat cu o mochetă și altcuiva i s-a făcut milă și a debarcat dintr-o mașină niște mobilier mizerabil..Așa că nu avem stand al României la Paris. Avem câteva standuri mici și mizere împrăștiate prin tot târgul ăsta și mai avem niște reprezentanți ai Guvernului care dau vina pe firma organizatoare și mai avem o firmă organizatoare care de fapt nu a fost firmă organizatoare pentru că nu a avut contract și s-a spălat pe mâini", afirma Hădean.

Două zile mai târziu, ministrul Economiei, Costin Borc scria pe pagina sa de facebook că standurile românești de la târgul internațional SIAL Paris nu au fost poate așa cum ar fi trebuit să fie, însă Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui și a plătit 300.000 de euro pentru chirie și pentru utilități.

"Poate că standurile nu sunt cum am vrea să fie, sigur că sunt multe probleme și că a fost mult efort să se ajungă acolo. Dar Ministerul Economiei nu a cerut bani nimănui, mai mult de atât, a plătit cei 300.000 de euro pentru chirie și utilități. Trebuie însă să învățăm din fiecare greșeala, îmi cer scuze față de cei pe care i-am supărat sau i-am enervat cu birocrația din minister. Nu pot decât să-i asigur că fac în fiecare zi tot ce pot ca lucrurile să fie mai ușoare pentru firmele cu care interacționăm. Câteodată cu succes, câteodată cu eșecuri", a scris Borc.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat miercuri că a început o acțiune de documentare a Corpului de control al premierului la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri cu privire la participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris.

"E o problemă care se află (...) în atenția prim-ministrului Dacian Cioloș și, în această dimineață, Corpul de control al prim-ministrului a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Obiectivele acestei acțiuni de documentare sunt demersurile întreprinse de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri pentru participarea României la Târgul industriei alimentare SIAL Paris. Și anume, modalitatea de închiriere a spațiului destinat standului României, derularea procedurii de atribuire a contractului și sumele plătite pentru asigurarea participării României la Târgul industriei alimentare", a declarat Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iolu, concluziile, la nivelul premierului, vor veni după ce această acțiune de documentare a Corpului de control va fi gata

Ministerul Economiei preciza, într-un comunicat de presă, că pentru participarea firmelor românești la târgul SIAL Paris, desfășurat în perioada 16-20 octombrie, MECRMA a plătit chiria spațiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate în urma înscrierii voluntare, taxele obligatorii, branșament electric, racord apă și conexiune Internet, în valoare de circa 1,2 milioane lei.

"Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selecție a organizatorului intern. Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarată neconformă în prima instanță, iar ulterior contestării rezultatului comisia de soluționare a contestațiilor a admis contestația și a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnată și-a declinat capacitatea de a organiza în bune condiții în timpul rămas participarea Romaniei la SIAL 2016 și nu a semnat contractul de atribuire", menționează reprezentanții Ministerului Economiei.

În aceste condiții, 41 de firme românești din industria alimentară împreună cu patronatul de ramură au decis să beneficieze de spațiul achitat de MECRMA și să participe la aceasta expoziție.

"Schema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilități pentru participarea firmelor sub pavilion național în colaborare cu patronatele de ramură. Așadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio sumă firmelor pentru deplasarea acestora la Paris", se mai menționează în comunicat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: