Doua banci sustin ca au intermediat prima tranzactie comerciala internationala utilizand tehnologia blockchain

Data publicarii: 24-10-2016 | Economie

Bancile Commonwealth Bank of Australia si Wells Fargo & Co au anuntat luni ca au utilizat pentru prima data tehnologia blockchain pentru reglarea unei operatiuni de comert international privind livrarea de bumbac din SUA catre China, transmite Reuters.

Concret, traderul de bumbac Brighann Cotton Marketing din Australia a cumpărat o cantitate de bumbac cu livrare în portul Qingdao de la divizia americană Brighann Cotton din Texas. Operațiunea a vizat transferul sumei de 35.000 de dolari și a fost realizată între Commonwealth Bank of Australia și Wells Fargo.

Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacțiile utilizatorilor. Această tehnologie este deja utilizată pentru tranzacțiile financiare, dar este prima sa utilizare pentru finanțarea comerțului internațional.

"Procedurile care există în prezent în finanțarea comerțului sunt pregătite pentru o ruptură și demonstrația pe care am făcut-o arată cum firmele din întreaga lume ar putea beneficia de aceste tehnologii emergente", a afirmat responsabilul pentru servicii de cash-flow și tranzacții la Commonwealth Bank, Michael Eidel.

Un consorțiu denumit R3, care reunește peste 70 dintre cele mai mari bănci internaționale, încearcă să promoveze utilizarea tehnologiei blockchain în sectorul bancar. Unul dintre avantajele acestei tehnologii este că acesta elimină oameni din procesul de tranzacționare. Acest avantaj este deosebit de atractiv pentru comerțul internațional care, în mod normal, implică o succesiune de plăți executate în fusuri orare diferite.

Sursa: Agerpress