VIDEO UPDATE Dragu (MFP): Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM ar putea deschide un "concept store", pentru IMM-uri si startup-uri

Data publicarii: 25-10-2016 | Economie

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ar putea avea un "concept store" pentru sprijinirea IMM-urilor si a startup-urilor, a declarat, marti, Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, in cadrul Topului National al Firmelor Private din Romania, eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in parteneriat cu Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

"La FNGCIMM lucrăm la un produs pentru sprijinirea start-up-urilor. În discuțiile pe care le am cu reprezentanții mediului de afaceri cea mai frecventă plângere a fost că startup-urile au acces dificil la finanțare. De aceea, FNGCIMM lucrează la acest produs de sprjinire prin garanții oferite de fond. Un alt element la care FNGCIMM lucrează acum este un concept store care să ofere soluții integrate IMM-urilor. Ne uităm aici la o abordare dublă. Practic să creăm o facilitate fizică dar și o facilitate virtuală prin care reprezentanții IMM-urilor sau cei care doresc să își deschidă o companie să vină și să găsească un pachet integrat de informații referitor la cum se deschide o companie, cum se desfășoară activitatea contabilă, cine îi poate ajuta, care sunt regulile contabile și fiscale în funcțiune astfel încât aceste afaceri să fie unele de succes și să nu se împotmolească în activitățile birocratice", a spus Dragu.

Ea a mai vorbit despre facilitățile privind schemele de minimis pe care ministerul le desfășoară sau urmează să le implementeze, arătând, totodată că, în primele tri luni ale acestui an au fost înființate 5.800 de firme de tip SRL-D.

"Ne uităm cu atenție la înființarea de firme și de locuri de muncă. Pot să vă spun că în primul trimestru au fost înființate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, conform datelor de la Registrul Comerțului, iar Guvernul și-a propus să sprijine creșterea acestor cifre. Pentru că fiecare SRL-D nou înființat presupune crearea a două noi locuri de muncă. Există 160 milioane de euro anual pentru start-upuri, 40 milioane euro pentru promovare la export și un nou tip de ajutor de stat care se adresează firmelor mici. Acestea vor primi între 1 și 5 milioane de euro ajutor de stat pentru dezvoltare. Firmele mici și mijlocii pot deveni motorul economiei în acest fel pe perioada 2017-2023. Firmele mici și mijlocii vor primi ajutoare de stat de 5 milioane euro. Guvernul estimează că va ajuta 200 de firme prin această schemă de ajutor de tip minimis", a mai spus ministrul Finanțelor.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), organizează, marți, ediția cu numărul XXIV a Topului Național al Firmelor Private din România.

Topul se desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, concomitent cu Târgul Serviciilor/Produselor de Excelență pentru Întreprinderi.

"Evenimentul este unul de referință pentru mediul de afaceri românesc, cu această ocazie vor fi recunoscute meritele întreprinzătorilor și vor fi promovate cele mai performante întreprinderi ale anului 2015. Manifestare de tradiție, TOP-ul transpune bunele practici internaționale în domeniu și se bucură de recunoașterea la nivel european și internațional a Uniunii Europene a Artizanatului și a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (UEAPME) și a Asociației Mondiale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (WASME)", susțin organizatorii.

Sursa: Agerpress