Romania a pierdut o pozitie si ocupa locul 36 in clasamentul Doing Business, dupa Kazahstan

Data publicarii: 25-10-2016 | Economie

Romania ocupa pozitia 36 in clasamentul 'Doing Business 2017', elaborat de Banca Mondiala, cu un punctaj total de 74,26 puncte, dupa Kazahstan.

Deși scorul general înregistrat de România în acest an este cu 0,14 puncte mai mare decât cel consemnat anul trecut, țara noastră a pierdut o poziție în acest clasament anual care analizează, pe baza unor criterii, economiile unui număr de 190 de țări.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, dat marți publicității, România a făcut progrese în domeniul plății taxelor, unde a câștigat patru poziții față de anul trecut, însă a pierdut 11 poziții la indicatorul demararea unei afaceri.

România devansează în acest clasament țări precum Bulgaria — locul 39, Ungaria, locul 41, Belgia — 42, Italia — 50 sau Turcia — 69, dar se situează în urma unor țări precum Polonia, aflată pe poziția 24, Cehia — locul 27, Slovenia — 30, Slovacia — 33 sau Kazahstan — 35.

Conform Băncii Mondiale, România a înregistrat cea mai mare cădere, 11 poziții până pe locul 62, la indicatorul demararea unei afaceri.

"România a făcut demararea unei afaceri mai dificilă prin creșterea timpului necesar pentru înregistrarea pentru TVA", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Pe de altă parte, România a făcut cele mai mari progrese la plata taxelor, indicator la care se clasează pe locul 50 la nivel mondial, cu patru poziții mai sus decât anul trecut.

Din cele 190 de țări analizate de Banca Mondială, Noua Zeelandă ocupă prima poziție în ierarhia statelor unde este cel mai ușor să faci afaceri, cu un punctaj de 87,01 puncte, urmată de Singapore, Danemarca, Hong Kong, China, Coreea de Sud, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Suedia și Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. Pe ultimele locuri ale clasamentului se află două țări africane, Eritreea și Somalia, cu un scor de 20,29 puncte.

Banca Mondială subliniază că un număr record de 137 de economii au făcut reforme anul trecut pentru a face mai ușoară demararea unei afaceri. Țările care au făcut cele mai mari progrese sunt Brunei, Kazahstan, Kenya, Belarus, Indonezia, Serbia, Georgia, Pakistan, Emiratele Arabe Unite și Bahrein.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: