Serviciile, pe locul doi in clasamentul insolventelor dupa deschiderea procedurilor pentru RADET si Hidroserv (analiza)

Data publicarii: 26-10-2016 | Economie

Intrarea in insolventa a companiilor RADET si Hidroserv a determinat avansul serviciilor pe locul al doilea in clasamentul insolventelor din Romania, dupa industrie, care reprezinta 55% din total, potrivit unei analize realizata de Casa de Insolventa Transilvania (CITR).

În prima jumătate a anului, serviciile reprezentau 18% din insolvențele din România, în funcție de valoarea activelor imobilizate, și ocupau locul trei în top, alături de imobiliare, iar în urma deschiderii procedurilor RADET și Hidroserv, acest sector însumează 22% din insolvențe, după industrie, care reprezintă acum 55% din total. Insolvența ELCEN reprezintă 44% din piața industriei în insolvență.

"Ne așteptam ca intrarea în procedură a acestor trei companii mari (RADET, Hidroserv și ELCEN) să modifice topul insolvențelor anului 2016. Industria continuă să ocupe primul loc, mai mult de jumătate din piață în insolvență acum, însă serviciile vin puternic din urmă. Impactul societăților insolvente în economie nu mai e dat de numărul lor, ci de dimensiunea fiecărui business în parte: cifra de afaceri, valoarea activelor imobilizate, numărul de angajați, furnizori', a declarat Andreea Cionca, Anghelof, managing partner CITR.

Pe lângă RADET și Hidroserv, în prezent, 44 de societăți cu impact în economie sunt în insolvență în sectorul serviciilor. Acestea cumulează peste 2,284 de miliarde de lei în active imobilizate, 11.588 angajați, o cifră de afaceri de peste 2,518 de miliarde de lei și își desfășoară activitatea în București (40,9%), Muntenia (16,3%), centrul țării (16,3%), Moldova (11,36%), Oltenia (6,81%), Crișana (6,81%), Dobrogea (4,54%) și Banat (2,27%).

Cele 44 de societăți furnizează servicii de intermedieri (în comerțul cu mașini, echipamente industriale, nave și avioane, intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie etc.), IT (prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe etc.), instalații (electrice, sanitare, de încălzire și aer condiționat), consultanță (pentru afaceri și management, în tehnologia informației etc.), transport (activități de închiriere și leasing, transporturi de mărfuri, întreținerea și repararea autovehiculelor etc.), reciclare (recuperarea materialelor reciclate sortate), furnizare de abur și aer condiționat, ambalare, jocuri de noroc și pariuri, la care se adaugă și restaurantele și hotelurile. Conform analizei realizate de CITR, 29 de companii de impact din domeniul serviciilor au cereri pe rol în instanță pentru intrarea în insolvență.

Împreună, acestea vor cumula active imobilizate în valoare de 670 de milioane de lei, 2.844 de angajați și o cifră de afaceri de 285 de milioane de lei.

CITR este parte a CITR Group, primul grup de firme din România specializat în remedii personalizate pentru companiile aflate în impas economic.

Sursa: Agerpress