Roatis (ANSVSA): Alte 3 abatoare romanesti vor fi auditate de expertii turci pentru export de carne de vita

Data publicarii: 27-10-2016 | Economie

Alte trei abatoare romanesti vor fi auditate de expertii turci pentru exportul carnii de vita, in conditiile in care doua au primit deja acreditare, in acest sector existand interes si din partea Israelului, care va trimite saptamana viitoare o delegatie in Romania, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

"Experții turci au audiat recent patru unități de abatorizare românești, care au corespuns din punct de vedere sanitar veterinar, dar au agreat doar două, deoarece au vrut să se asigure că tăierea se face pe ritualul lor islamic. Ei nu vor ca porcul să fie tăiat pe aceeași linie, ci să existe linii total separate, iar la acel moment doar două au corespuns. Acum ne-au transmis că vor mai veni trei experți ca să mai viziteze alte trei unități. Din acest punct de vedere, România nu are niciun fel de probleme, deoarece autoritățile veterinare oferă garanții în numele României, pentru a se putea face export", a explicat Radu Roatiș.

Acesta a precizat că săptămâna viitoare va mai veni în România și o delegație din Israel pentru a vizita câteva unități de abatorizare.

În ceea ce privește Planul Național de Control demarat de ANSVSA în data de 16 mai pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în alimente, șeful Autorității Veterinare a subliniat că prin acest program a urmărit protecția populației de eventuale incidente, iar raportările au fost realizate "corect și transparent".

"Programul de depistare a Escherichia Coli în alimente l-am dispus atunci când au fost acele probleme în țară și doar ca să ferim populația de eventuale incidente. Iată că suntem aproape de finalul lui (31 decembrie — n. r.) și consider că am raportat corect și transparent tot ceea ce am găsit și unitățile în care s-au găsit. Important este ca populația să înțeleagă că acest program-proiect a necesitat un efort care s-a dus în zona asigurării sănătății publice și pe care l-am făcut cu personalul autorității în toată țara. Acesta ne-a dat o dimensiune în plus asupra ceea ce mai este de făcut și acolo unde au fost constante nereguli produsele au fost retrase de pe piață și nu s-a mai înregistrat niciun un caz de îmbolnăvire publică la populație", a subliniat Roatiș.

Nu în ultimul rând, președintele ANSVSA a menționat că, împreună cu cei de la IGP, va demara "controale susținute și permanente" în cazul importurilor de produse de origine animală, în special la ouă și carne de pasăre, în condițiile în care în ultima perioadă au fost mai multe notificări privind suspiciuni de salmonella la ouă provenite din Polonia.

"Împreună cu cei de la IGP vom demara controale susținute la orice produs care intră în țară, dar și pe drumurile publice și în marile aglomerări de vânzare din Capitală și în toate depozitele care sunt în jurul Capitalei. Controalele vor fi cu caracter permanent și cu precădere la ouă și carne de pasăre. Într-o analiză de risc, după controalele pe care le-am făcut cu oameni pregătiți și constatând o serie de abateri, am decis să creștem frecvența acestor controale pe o piață care reprezintă 20% din România. Consider că rezultatele controalelor sunt legate de starea de sănătate a populației și de lipsa toxinfecțiilor alimentare", a adăugat Roatiș.

Șeful ANSVA este prezent joi și vineri, la Varșovia, la o reuniune a șefilor serviciilor veterinare din zona centrală și est europeană referitoare la pesta porcina africană, eveniment organizat la solicitarea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

Reprezentanți din țări precum Lituania, Letonia, Estonia, Ucraina, Moldova, România, Polonia, dar și din UE vor prezenta în cadrul acestei reuniuni măsurile, evoluția și propunerile legislative pentru reducerea riscului răspândirii pestei porcine africane în această zonă.

Potrivit unui raport al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai — 14 octombrie 2016, au fost efectuate 1.079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe.

Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: