MCSI: Peste 84 milioane de tranzactii in lei, efectuate online in acest an; numarul tranzactiilor in euro a depasit 5 milioane

Data publicarii: 28-10-2016 | Economie

Peste 84 de milioane de tranzactii in lei, utilizand instrumente de plata la distanta, au fost efectuate in Romania, in acest an, valoarea acestora fiind de 1.600 de miliarde de lei, potrivit datelor centralizate, publicate, vineri, de Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI).

În același timp, numărul tranzacțiilor de același tip, dar în euro, au fost de circa 5,15 milioane, iar cuantumul acestora s-a situat la 62,4 miliarde de euro.

Conform centralizării, în ceea ce privește tranzacțiile în lei, până la ora actuală, cele mai multe au fost efectuate prin sistemul Internet Banking (71,9 milioane), urmate de cele prin Home Banking (11,18 milioane) și Mobile Banking (962.989). Sumele sunt repartizate, de asemenea, în aceeași ordine, după cum urmează: cea mai mare la Internet Banking (1.373 de miliarde lei), Home Banking (257,3 miliarde lei) și Mobile Banking (17,12 miliarde lei).

Pe de altă parte, la capitolul tranzacțiilor în euro, din totalul celor aproximativ 5,15 milioane de operațiuni realizate, 4,41 milioane s-au consemnat prin Internet Banking, 506.780 prin Home Banking și 230.375 prin Mobile Banking.

În privința sumelor tranzacționate în moneda unică, din totalul de 62,4 miliarde de euro înregistrate în 2016, peste 44 miliarde de euro au fost prin Internet Banking. Totodată. 18,35 de miliarde de euro s-au tranzacționat prin Home Banking și 39,8 milioane de euro prin Mobile Banking.

Situația centralizatoare privind utilizarea instrumentelor de plată cu acces la distanță a fost publicată de MCSI, cu precizarea numărului de utilizatori, a numărului de tranzacții și a valorii totale, atât în lei, cât și în valută pentru Internet banking, Home Banking și Mobile Banking.

Datele se bazează pe situațiile primite, până la această dată, din partea băncilor, fiind în permanentă actualizare, precizează MCSI.

Potrivit ministerului de resort, acțiunea de a publica o serie de date statistice a avut la bază inițiativa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).

"Cred că este important pentru noi toți să contribuim la o administrație publică mai bună și mai transparentă. În acest sens, sunt determinată să susțin măsuri de transparentizare și îmi doresc să răspund cu promptitudine interesului societății de a cunoaște modul în care lucrăm și rezultatele din domeniul nostru de activitate", susține Delia Popescu, ministrul Comunicațiilor, într-un comunicat de presă, transmis, vineri, AGERPRES.

Ministerul Comunicațiilor anunță, de asemenea, publicarea și altor seturi de date care derivă din activitatea instituției, precum: Registrul furnizorilor de marcă temporală 2016, cuprinzând companiile care oferă astfel de servicii, Registrul furnizorilor de semnătură electronică 2016, cu detalii despre cele 6 entități care oferă servicii de certificare pentru semnătură electronică, Registrul administratorilor de arhive electronice pentru anul 2016, care conține informații despre 15 companii, printre care Orange România și OMV Petrom, Lista de proiecte depuse pe beneficiari și situația preliminară a evaluării acestora în cadrul Axei prioritare 2 — Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor pentru o economie digital competitive, cu menționarea proiectelor respinse și a motivelor, precum și cele pentru care s-au solicitat clarificări, Plățile efectuate în cadrul proiectului Ro-Net 2016 și recepțiile efectuate pe acest proiect pe anul în curs.

Sursa: Agerpress