VIDEO Costin Borc: Traditiile populare trebuie sa continue, in ciuda vitezei cu care ne miscam intre masini si telefoane mobile

Data publicarii: Astazi, 28-10-2016 | Economie

Traditiile populare trebuie sa continue, in ciuda vitezei cu care ne miscam intre masini si telefoane mobile, a spus, vineri, Costin Borc, viceprim-ministru si ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, la deschiderea targului "MestesugarFEST - RomaniaCreativa".

"Mă simt stingher să vorbesc în calitate de viceprim-ministru. Lumea se așteaptă la discursuri electorale, la tot felul de discursuri impozante, dar cred că trebuie să ne oprim din această vâltoare și să remarcăm că se fac și lucruri foarte bune. Să remarcăm că sunt oameni dedicați care muncesc în fiecare zi, de dimineață până seara, care fac niște lucruri nemaipomenite. Ceea ce cred că este foarte important, este dorința ca tradiția populară să continue. M-am bucurat că meșteșugarii prezenți la târg, nu numai că au timp să facă ceea ce fac, dar au au timp să și predea mai departe tradiția, să lucreze cu alți tineri sau cu alți oameni care vor să continue aceste tradiții", a spus Costin Borc.

Acesta a precizat că, în viteza cu care ne mișcăm între mașini și telefoane mobile și calculatoare, "o să ne dăm seama peste câțiva ani că nu mai este cineva în stare să facă o sobă, să construiască o casă de chirpici, să facă fier forjat, că nu mai este cineva în stare să aibă un cuptor de țiglă artizanal'.

Aproximativ 150 de meșteșugari și artizani participă la MeșteșugarFEST — RomâniaCreativă, de la Muzeul Național al Satului din Capitală, printr-un proiect demarat de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

"Sunt mii de lucruri care se pierd. Lumea nu mai știe să le facă, ne grăbim, cumpărăm și aruncăm, uităm să facem tocmai acele lucruri importante pentru ceea ce suntem. Rolul acestui târg este de a ne aduce aminte că aceste tradiții trebuie păstrate. Trebuie să păstrăm aceste tradiții așa cum sunt ele, dar să vedem cum putem merge mai departe, artă contemporană inspirată dintr-o tradiție populară. Să avem grijă când restaurăm și renovăm să păstrăm compoziția materialelor originale", a mai spus Costin Borc.

Acesta a ținut să precizeze că la "Ministerul Economiei se fac și lucruri bune și aceste lucruri bune, în echipă. Un exemplu sunt cele peste 2.300 de întreprinderi mici și mijlocii care au aplicat până acum la programele naționale dedicate, finanțate bugetul de stat".

Târgul Național de Artizanat și Meșteșuguri "MeșteșugarFEST — RomâniaCreativă" aduce trei zile de workshopuri de business, spectacole de muzică, dans și teatru, proiecții de film și ateliere dedicate copiilor, în perioada 28 — 30 octombrie, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti' din Capitală.

Participarea expozanților la târg este gratuită, iar MECRMA va suporta cheltuielile de transport și cazare ale acestora. Transportul este asigurat inclusiv pentru produse. Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei.

Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului este un program multianual de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de ministerul Economiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: