Guvernul a decis majorarea ajutorului de stat acordat pentru inchiderea minelor Lonea si Lupeni

Data publicarii: 02-11-2016 | Economie

Guvernul a decis miercuri majorarea cu 129,129 milioane de lei a ajutorului de stat acordat pentru inchiderea minelor Lonea si Lupeni.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, în ședința de miercuri a Guvernului a fost adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Guvernul precizează că ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH.

"Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011 — 2024.

"Închiderea celor 2 unități se va realiza, astfel, în condiții de siguranță și protecția mediului, cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera și vor fi aduse la suprafață utilajele existente în aceste mine (motoare, redresoare, stații de transformare etc.), care conțin lubrifianți ce pot polua apele subterane. Închiderea celor 2 unități de producție se va realiza până la sfârșitul anului 2018", se arată în comunicat.

Executivul menționează că Ministerul Energiei a prenotificat Comisiei Europene intenția de modificare a ajutorului de stat, iar măsura va fi implementată după obținerea deciziei de autorizare de la CE.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: