Pislaru: Niciodata nu am pus la indoiala dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de catre stat

Data publicarii: 05-11-2016 | Economie

Ajutorarea persoanelor vulnerabile este o dovada de umanitate, de normalitate si de civilitate, dar beneficiile sociale sunt impartite fraudulos, existand un numar important de oameni care nu vor sa lucreze pentru ca exista beneficii sociale care, cumulate, descurajeaza munca si implicarea in societate, a scris, vineri seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Pislaru, subliniind ca niciodata nu a pus la indoiala dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de catre stat .

"Un partid condus de un cercetat penal nu se dezminte și continuă să manipuleze într-o maniera iresponsabilă și lipsită de scrupule. Sunt consternat că mi se pun în gură vorbe pe care eu nu le-am spus, idei care nu îmi aparțin. Eu nu am vorbit despre beneficii salariale în declarația de ieri, așa cum în mod fals mi se atribuie în comunicatul prin care mi se cere public demisia, ci despre beneficii sociale, dorind să subliniez fraudarea sistemului. Niciodată nu am pus la îndoiala dreptul unor categorii vulnerabile de a fi sprijinite de către stat. Ajutorarea lor, fie că vorbim de persoane cu dizabilități, familii nevoiașe fără venituri la limita sărăciei, șomeri de lungă durată fără alte mijloace financiare este o dovadă de umanitate, de normalitate și civilitate. Acești oameni au nevoie de sprijinul semenilor lor, de crearea unei plase de siguranță și de resurse mai consistente de la bugetul de stat decât primesc în acest moment. Iar aceste resurse nu le avem azi și pentru că beneficiile sociale sunt împărțite fraudulos", a precizat Pîslaru.

Acesta a subliniat că va apăra drepturile obținute în mod onest, dar va pleda pentru eliminarea fraudelor din sistem.

"Conform DEX trântor este o "persoană care nu vrea să lucreze și trăiește din munca altora'. Spre disperarea salariaților mulți și tăcuți care muncesc pe brânci în țara noastră, taxele pe care ei pe plătesc sunt redistribuite fraudulos prin beneficii sociale necuvenite și unui procent însemnat de persoane care profită de sistem sau sunt o clientelă docilă și resemnată pentru politicieni. Spre disperarea antreprenorilor mulți și tăcuți care creează locuri de muncă, există un număr important de oameni care nu vor sa lucreze pentru că există beneficii sociale care cumulate descurajează munca și implicarea în societate. Am apărat și voi continua să apăr drepturile obținute în mod onest, însă în egală măsura voi pleda pentru eliminarea fraudelor din sistem, pentru că vorbim de situații mult prea numeroase, și la aceste situații mă refeream în declarația mea. Am încurajat de fiecare dată munca și nu nemunca, și de aceea am lansat prin OUG pachetul de măsuri active pentru crearea de locuri de muncă, ce intra în vigoare pe 1 decembrie, pentru ca cei care sunt descurajați azi să iasă din pasivitate și să își găsească un loc de muncă, și la aceste situații mă refeream în declarația mea", a mai scris ministrul Muncii.

Acesta a atras atenția că resursele financiare sunt limitate și trebuie ca acestea să ajungă la cei care chiar au nevoie de ele.

De asemenea, Dragoș Pîslaru afirmă că are o poziție onestă, explicând adevărul de paza datelor și cifrelor reale și că el condamnă "abordările iresponsabile ce vor distruge bugetul".

"Insulte la adresa românilor sunt minciunile pe care politicienii acuzatori le proferează, jocul periculos cu așteptările și credințele oamenilor atunci când se promit creșteri salariale despre care se știe prea bine că nu pot fi plătite. Cine-i jignește pe români? Eu, care am o poziție deschisă și onestă, explicându-le adevărul pe baza datelor și cifrelor reale sau politicienii corupți care le jignesc inteligența vânzându-le iluzii false, mințindu-i în față că le vor fi crescute fără număr salariile și beneficiile sociale, deși ei înșiși știu că ele nu vor putea fi onorate. Aceiași politicieni care știau și știu de fraudele din sistemul de protecție socială și nu reacționează. Dincolo de războiul murdar pe care acuzatorii îl încearcă în apropierea campaniei electorale, sunt convins că românii, îndeosebi profesorii, nu au uitat situația de la sfârșitul anului 2008, când aceeași politicieni au promovat și votat majorarea salariilor lor cu 50%, deși și atunci știau ca acest lucru nu va fi posibil. Urmările le-am văzut cu toții în acești ani. Cred că datoria mea este să lupt pentru a arăta în mod profesionist situația reală și să condam abordările iresponsabile ce vor distruge bugetul și vor afecta cel mai mult tot pe oamenii care muncesc în țara asta. Este nevoie de lucruri făcute temeinic, la timpul lor, de responsabilitate și de viziune, ceea ce ignora o abordare strict electorala al cărui interes sunt doar voturile", mai scris Dragoș Pîslaru în postarea pe Facebook.

El adaugă că "este nevoie de o nouă clasă politică, fără corupție, fără captura statului pentru interesele găștii de partid, fără ilegalități. Doar așa putem progresa în această țară. Iar partidul ce mă acuza a ratat clar această șansă la un an de la Colectiv".

Aceste precizări vin în urma criticilor social-democraților la adresa declarațiilor făcute joi de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, referitoare la acordarea ajutoarelor sociale, arătând că acestea reprezintă o asumare ''fățișă a urii'', fiind cerută demisia acestuia.

Vicepreședintele PSD Rovana Plumb i-a solicitat premierului Dacian Cioloș să se delimiteze imediat de declarațiile ministrului Muncii, care a susținut că statul plătește beneficii unor oameni ''care stau, lâncezesc și sunt trântori''.

''Este șocant să auzim un ministru care să se exprime atât de jignitor la adresa cetățenilor! Ne-am întors la situația de acum câțiva ani, când ni se spunea despre pensionari că sunt 'puturoși'. (...) Credeam că astfel de mesaje, menite să inducă ura și să instige categoriile sociale una împotriva alteia, reprezintă un accident al trecutului recent. (...) Solicit public premierului să se delimiteze de declarațiile ministrului Muncii și să ceară scuze românilor pentru aceste jigniri'', a afirmat vicepreședintele PSD, potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES.

La rândul său, europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă spune că ministrul Pîslaru ''instigă la ură''.

''Un ministru al Muncii ar trebui să arate grijă față de oameni, însă calificarea celor în nevoie ca fiind 'trântori' se află la polul opus. Domnul Dragoș Pîslaru instigă la ură împotriva celor care nu își permit prin forțe proprii să ducă un trai decent. Este o declarație extrem de gravă și care amintește de abordările extremiste. Un ministru al Muncii ar trebui să fie preocupat să le ofere acestor oameni șanse, nu să îi ostracizeze'', spune lidera delegației PSD din PE, Viorica Dăncilă, citată într-un comunicat transmis AGERPRES.

În opinia ei, actualul Guvern a depășit limitele decenței în raportarea la cetățeni.

''Un Guvern care gândește așa despre propriii cetățeni reprezintă un rău imens. O continuare a acestei guvernări, cu același tip de oameni, cu aceeași filozofie, nu va duce decât la dezastru din punct de vedere social și economic, dar și la o divizare în societate cu efecte extrem de nocive'', consideră Viorica Dăncilă.

Și liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Florin Costin Pâslaru, spune că ''aroganța Guvernului tehnocrat nu mai are limite''.

''După ce ministrul Finanțelor, Anca Dragu, le spunea românilor să muncească pe doi lei, a venit rândul ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, să jignească cetățenii, numind, fără dovezi și fără justificare, 'trântori' pe cei care, așa cum se face în orice țară democratică și europeană, primesc sprijinul statului. Pentru ministrul Dragoș Pîslaru, sistemul de protecție socială pare să fie o povară inacceptabilă. De altfel, același ministru alarma proaspetele mame, în urmă cu doar câteva luni, că s-ar putea să nu fie bani pentru plata indemnizațiilor de creștere a copilului'', precizează deputatul.

Potrivit acestuia, progresul și creșterea economică trebuie să se regăsească și în buzunarele cetățenilor — ''inclusiv persoane defavorizate și categorii vulnerabile''.

''Faptul că Guvernul Cioloș s-a luat la trântă cu românii din clasa de mijloc este deja evident, cea mai puternică dovadă fiind atacarea susținută a tuturor proiectelor inițiate de PSD în favoarea celor sufocați de datorii la bănci, din motive care nu li se pot imputa. Acum, tehnocrații au început atacul și împotriva celor care au cea mai mare nevoie de sprijinul statului, respectiv categoriile sociale vulnerabile'', adaugă liderul grupului PSD.

Ministrul muncii, Dragoș Pîslaru a declarat joi, într-o conferință de presă, că beneficiile sociale se dau și unor oameni "care stau și lâncezesc și sunt trântori în sistem".

"Noi în acest moment dăm beneficii oamenilor care au nevoie și trebuie să primească, dar dăm și la alți oameni care stau și lâncezesc și sunt trântori în sistem. Dăm, în același timp, servicii care sunt la o calitate abominabilă și lucrul asta trebuie să se schimbe! Iar eu asta vreau sa fac, vreau să văd măsurile active că duc la crearea de locuri de muncă, vreau să văd inspecția socială cum credibilizează domeniul de asistență socială și vreau să văd legea salarizării unitare la care lucrăm", a afirmat ministrul Muncii.

Sursa: Agerpress