Finantare de 850.000 de euro de la Google pentru trei proiecte jurnalistice din Romania

Data publicarii: 17-11-2016 | Economie

Trei proiecte jurnalistice din Romania vor primi finantare in valoare de 850.000 de euro din partea Google, prin Fondul de Inovare al Digital News Initiative, a anuntat joi compania, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

Proiectele selectate pentru a primi finanțare sunt: Rise Project — Corruption Pattern Reporting/CPR: Un nou suflu în ancheta jurnalistică, Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigatie (CRJI) — Liquid investigations și Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) — O platformă "la cheie" pentru echipele de investigație.

Potrivit sursei citate, la nivel european vor primi finanțare în valoare totală de 24 de milioane de euro 124 de proiecte din 25 de țări. Prin fondul de inovare al Digital News Initiative, Google s-a angajat sa acorde finanțări de 150 de milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa și a oferi organizațiilor posibilitatea să încerce lucruri noi, să experimenteze și să inoveze în mediul digital.

"În această rundă secundă de finanțare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de bază: impactul proiectului, inovație și fezabilitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori și cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finanțate, 43 au la bază colaborarea și parteneriatele", precizează Google.

În urma selecției au fost acceptate și trei proiecte din România, iar valoare totală a finanțării se ridică la 850.000 euro.

Cele mai mari alocări, de câte 400.000 de euro, au primit proiecte derulate de Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigație (CRJI) și Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project), în timp ce proiectul prezentat de Rise Project va beneficia de o finanțare de 50.000 de euro.

CRJI va folosi finanțarea de 400.000 de euro pentru a dezvolta și testa un set de instrumente digitale open source, care să faciliteze colaborările în zona de investigație.

"Când proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhică de date, distribuirea, schimbul de informații și adnotarea reciprocă, oferind membrilor rețelei control granular și distribuit asupra datelor gestionate. Setul de instrumente va beneficia de securitate solidă, creată pentru a funcționa în sisteme federalizate sau rețele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, însă prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este să furnizeze jurnaliștilor de investigație un mediu sigur și integrat, care să permită distribuirea și colaborarea fluidă pe proiecte jurnalistice", prevede proiectul Centrului pentru Jurnalism Independent de Investigație.

Proiectul Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) — O platformă "la cheie" pentru echipele de investigație este gândit ca o soluție "la cheie" care să accelereze și să simplifice munca reporterilor de investigație și să diminueze costurile. Platforma se adresează redacțiilor mici sau echipelor de investigație reduse din cadrul unor publicații mari. Aceasta va fi disponibilă atât ca serviciu pentru organizațiile media cu resurse limitate cât și ca soluție completă de documentare, care poate fi scalată.

De asemenea, al treilea proiect din România finanțat de Google este dezvoltat de Rise Project și se intitulează "Corruption Pattern Reporting/CPR: Un nou suflu în ancheta jurnalistică". Cu o finanțare de 50.000 euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de corupție, le va transforma în algoritmi de căutare, astfel încât să poată fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de corupție, în alte locuri. Prin CPR, Rise Project intenționează să sporească și să extindă eficiența investigațiilor în zona corupției și criminalității, cu ajutorul interacțiunii om-mașină.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când s-au depus primele proiecte în runda inițială de finanțare. De atunci, echipele DNI au avut oportunitatea să discute cu mii de redacții din Europa, persoane, edituri, start-up-uri sau cadre universitare și să descopere volumul imens de cercetare și dezvoltare din zona jurnalismului. Cu finanțarea anunțată recent, fondul de inovare al Digital News Initiative ajunge la 51 milioane de euro distribuiți.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: