Corina Popescu (Ministerul Energiei): Strategia Energetica a Romaniei 2016-2030 ar trebui revizuita in directii strategice

Data publicarii: 24-11-2016 | Economie

Strategia Energetica a Romaniei 2016-2030 ar trebui revizuita in directii strategice, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, la conferinta "Investitii pentru siguranta energetica a Romaniei".

"Cred că Strategia Energetică ar trebui revizuită în direcții strategice. Fiecare fel de investiție este diferit, cu propriul studiu de fezabilitate. Nu am făcut această strategie dedicată pentru vreun fel de investiție, pentru un anume proiect. Sunt date generale luate în calcul. Dacă datele de intrare pe care le vom prezenta și pe care le vom anexa la draftul final al strategiei vor fi diferite, atunci și imaginea generală se poate schimba. Nu priviți Strategia ca un element care să răspundă la toate întrebările pieței, priviți Strategia ca pe un document care stabilește linii strategice", a precizat Corina Popescu.

Ministerul Energiei a lansat, la data de 15 noiembrie 2016, în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

Strategia Energetică a României are cinci obiective fundamentale: securitate energetică, piețe de energie competitive, baza unei economii competitive, energie curată și sustenabilitatea sectorului energetic, modernizarea sistemului de guvernanță energetică și protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice.

"Opinia noastră, a ministerului (Energiei — nr) este că acest document trage un semnal de alarmă vizavi de necesarul mare de investiții care trebuie să fie realizat în acest sector și arată o imagine de ansamblu cu foarte multe date. Documentul acesta își propune să arate care sunt obiectivele strategice având în vedere poziția pe care România o are în această zonă a Europei. Avem, clar, nevoie de invesții în sectorul de producție. Un alt aspect este cel al investițiilor în infrastructură, în special pe liniile de interconexiune atât în domeniul energiei electrice, cât și în cel al gazelor naturale", a spus Corina Popescu.

Aceasta a precizat că proiectul BRUA (gazoductul Bulgaria — România — Ungaria — Austria) este unul de interes național Transelectrica are nevoie să își finalizeze liniile de interconexiune pe care le are începute și să-și crească gradul de interconectivitate.

"Trebuie să găsim resurse pentru a finanța aceste investiții și aici ar trebui să învățăm din lecția dură pe care ne-a dat-o sectorul regenerabilelor. Sper ca toate investițiile care se vor realiza să fie coordonate. Să nu facem investiții doar de dragul de a face investiții. Mi-aș dori să nu mai aud de investiții realizate în proporție de 90-95%, dar nefinalizate deși sistemul ar fi avut nevoie de ele, iar societatea să se afle într-o situație financiară dificilă. Aceste investiții ar trebui corelate", a spus oficialul Ministerului Energiei.

Conform acestuia, în 2017, România va trebui să-și elaboreze planurile naționale de eficiență energetică și planul național de energie-mediu. De asemenea, de anul viitor, va exista o nouă directivă europeană pe eficiență energetică.

"Este un domeniu la care România trebuie să mai lucreze și unde sunt necesare investiții în domeniul eficienței energetice. Nu este suficient să implementăm legislația europeană în cea națională. Important este să facem niște lucruri practice", a spus Corina Popescu.

Potrivit datelor din proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, prezentate la finalul lunii octombrie, gazele naturale ar putea deveni principalul combustibil în anul 2030 pentru producția internă de energie, cu o pondere de 45%, urmate de energia nucleară. Investițiile necesare în sectorul energetic românesc se ridică la 1,5 — 2 miliarde de euro pe an, potrivit acelorași date preliminare.

Sursa: Agerpress