Grecia: angajatii din sectorul public protesteaza fata de reformele cerute de UE si FMI

Data publicarii: 24-11-2016 | Economie

Angajatii din sectorul public din Grecia au declansat joi o greva pentru a protesta fata de reformele din domeniul muncii si pensiilor precum si de vanzarile de active de stat pe care autoritatile de la Atena le-au convenit cu creditorii internationali in schimbul asistentei financiare, transmite Reuters.

Doctorii de la spitalele de stat, profesorii și angajații din primării s-au alăturat unui apel la grevă națională lansat de principalul sindicat al angajaților din sectorul public, ADEDY. În plus, navele au rămas ancorate la chei din cauza unei greve sperate declanșate de sindicatul marinarilor.

"Muncitorii și săracii sunt întotdeauna cei care plătesc costul crizelor", a subliniat ADEDY într-un comunicat de presă.

Manifestanții sunt așteptați să se adune după prânz în centrul Atenei dar la ultimele acțiuni de protest gradul de participare a fost unul destul de redus.

Criza economică, care durează de șapte ani, și măsurile de austeritate adoptate în urma recesiunii au scos zeci de mii de persoane din câmpul muncii și au afectat salariile. Apelul la grevă lansat de ADEDY este un preludiu al unei greve naționale ce va fi organizată în data de 8 decembrie de principalul sindicat din sectorul privat din Grecia, GSEE.

Autoritățile de la Atena se opun în continuare reformelor nepopulare cerute de creditorii săi, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, în cadrul celei de-a doua revizuiri a acordului de asistență încheiat anul trecut. Grecia vrea să încheie rapid procedura de evaluare pentru a putea începe discuțiile în vederea unei noi restructurări a datoriilor precum și pentru includerea în programul de achiziții de obligațiuni a Băncii Centrale Europene. Miercuri, premierul grec, Alexis Tsipras a subliniat că Grecia vrea să încheie procedura de evaluare dar nu poate accepta cererile "iraționale" ale creditorilor.

Sindicatele se opun vehement vânzării de către stat a companiilor de utilități, inclusiv a unei participații la producătorul de energie PPC. Acționarii PPC urmează să se reunească joi pentru a aproba vânzarea unui pachet de 24% din acțiunile operatorului de rețea ADMIE către o companie chineză, o privatizare crucială inclusă în actualul acord de asistență financiară internațională.

Sursa: Agerpress