Presedintele Erdogan a ratificat acordul pentru proiectul gazoductului Turkish Stream

Data publicarii: 06-12-2016 | Economie

Acordul ruso-turc privind constructia gazoductului Turkish Stream a intrat marti in vigoare, odata cu semnarea acestuia de catre presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si publicarea sa in Monitorul Oficial (Resmi Gazete), informeaza ITAR Tass.

Acest pas, care vine în avanpremiera vizitei premierului turc Binali Yildirim la Moscova, deschide calea pentru implementarea acordului.

"Actul legislativ No 6765 (cu privire la ratificarea acordului privind Turkish Stream) a fost considerat acceptabil", se arată în notificarea publicată în Monitorul Oficial Resmi Gazete.

La data de 10 octombrie, Rusia și Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru construcția gazoductului Turkish Stream, acest document fiind ratificat de Parlamentul turc pe 2 decembrie. Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, fiecare cu o capacitate anuală de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei prin Ucraina.

În luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului "South Stream", care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, în favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră.

În luna decembrie 2015, după ce un avion militar rus a fost doborât de armata turcă, Rusia a suspendat lucrările Turkish Stream. Cu toate acestea, în luna august a acestui an, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg și au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înființat un grup de lucru și să fie stabilită o foaie de drum.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: